Hopp til innhold

Jon ville bare se på DVD

For 10 år siden ble en tilsynelatende normal norsk gutt siktet for datainnbrudd av Økokrim. Fenomenet DVD-Jon var født.

Jon Lech Johansen

Jon Lech Johansen ble verdenskjent etter å ha hisset på seg underholdningsindustrien i Hollywood.

Foto: Jon Lech Johansen

Vi må tilbake til 1999. Den da 15 år gamle dataentusiasten Jon Lech Johansen hadde sett seg lei på at kopibeskyttelsen på DVD-plater gjorde det umulig å spille dem av på datamaskiner som kjørte operativsystemet Linux.

Sammen med to andre, en tysker og en nederlender Johansen hadde blitt kjent med på internett, utviklet de programmet DeCSS som brøt beskyttelseskoden Content Scrambling System (CSS) og muliggjorde avspilling på alle operativsystemer.

Lech Johansens rolle skal ha vært å lage det grafiske brukergrensesnittet, altså gjøre programvaren mer brukervennlig.

Razzia på gutterommet

For 10 år siden i dag gjennomførte politiet en razzia hjemme hos gutten som senere skulle bli kjent som DVD-Jon. Økokrim beslagla to datamaskiner, flere CD-plater og 16-åringens mobiltelefon fra hjemmet hans i Lardal i Vestfold.

Lech Johansen og faren var siktet for datainnbrudd, etter at mektige Motion Picture Association of America hadde anmeldt dem.

Organisasjonen som organiserer de sju største filmselskapene i USA, var svært lite begeistret for Johansen og datavennenes påfunn, og engasjerte advokatfirmaet Simonsen Museæus i saken mot 15-åringen.

Får støtte

DVD-Jon (Jon Lech Johansen)

DVD-Jon i Oslo tingrett.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Jon Lech Johansen ble kjendis etter alt oppstyret rundt razziaen og fikk seg raskt jobb som utvikler i IT-bransjen. Han tok pause fra videregående skole.

9. januar 2002 møter Lech Johansen i Oslo tingrett, tiltalt for brudd på straffelovens paragraf 145, 3. og 4. ledd.

«Den som uberettiget bryter brev eller annet lukket skrift eller på liknende måte skaffer seg adgang til innholdet, eller baner seg adgang til en annens låste gjemmer, straffes med bøter eller med fengsel inntil 6 måneder eller begge deler. »

Rettssaken vekker oppsikt nasjonalt og internasjonalt, og Lech Johansen får støtteerklæringer fra blant andre Rød Valgallianse, informatikk-forsker Gisle Hannemyr og professor i rettsinformatikk Jon Bing.

– Jeg opplevde saken som absurd politisk teater, sier Gisle Hannemyr til NRK.no i dag, 10 år etter.

Han havner på forsiden av New York Times, og Time Magazine vier to sider til den datakyndige tenåringen.

Forstod lite

– Jeg tror Økokrim har en dårlig sak. Jeg mener de bør slutte å drive politikk i rettssystemet og i stedet konsentrere seg om å håndheve loven, sier Lech Johansen til Tønsberg Blad i forkant av rettssaken.

Gisle Hannemyr

Gisle Hannemyr beskriver rettssaken som absurd, politisk teater.

Foto: Gisle Hannemyr

Og den unge vestfoldgutten skulle vise seg å få rett. Gisle Hannemyr sier rettssaken var preget av manglende datakunnskaper fra påtalemakten:

– Allerede når jeg leste den første versjonen av siktelsen var det klart at man hadde å gjøre med en politimakt som i veldig stor grad baserte sin virkelighetsoppfatning på diverse desinformasjon plantet av opphavsrettsindustriens tallrike lobbyister - og som derfor forsto svært lite av det hele, sier Hannemyhr.

Hannemyr forteller at tiltalen måtte revideres flere ganger underveis i rettssaken.

– Jeg opplevde det slik at påtalemakten av retten møysommelig ble gjort oppmerksom på sine egne misforståelser, og valgte å respondere på dette ved å revidere tiltalen (i stedet for å gjøre det naturlige når man får vite at noe ikke holder vann - droppe det). Jeg har aldri opplevd noe tilsvarende i en norsk rettsal, sier Hannemyr.

Jon Lech Johansen blir til slutt frikjent på alle punkter i dommen fra tingretten.

Hacket Itunes-sperre

Bare dager før ankesaken skal opp i Borgarting lagmannsrett i desember 2003, går Lech Johansen til et nytt angrep på underholdningsindustrien.

Denne gangen er det kopibeskyttelsen på musikken som selges gjennom Apples Itunes-butikk som får unngjelde. Nordmannen publiserer kildekoden til et dataprogram på sin blogg som fjerner kopibeskyttelsen fra musikkfilene.

Statsadvokat Inger Marie Sunde legger i ankesaken ned påstand om 90 dagers betinget fengsel, men lagmannsretten forkaster anken og lar frifinnelsen bli stående.

Økokrim bestemmer seg deretter for å ikke anke saken videre i rettssystemet.

Dommen får prinsipiell betydning, og slår fast at norske forbrukere har lov til å ta kopier av plate- og dvd-samlingene sine.

– Jeg tror ikke at det er helt tilfeldig at det var i Norge at Forbrukerrådet først satte søkelys på Apples bruk av såkalt "kopibeskyttelse" i iTunes Music Store til blant annet å frata forbrukerne selvsagte rettigheter og monopolisere markedet for avspillere, sier Hannemyr om Lech Johansen rolle som pådriver i kampen for valgfrihet for musikk- og filmkjøpere.

– Forbrukerrådet har i all hovedsak vunnet fram med sitt syn i forhold til Apple, og fått endret selskapets praksis. Kanskje hadde vi ikke sett dette - i alle fall ikke så tidlig - uten rettsaken mot Jon Lech Johansen?

Reklamestunt mot Apple Store

Etter seieren i lagmannsretten fortsatte Lech Johansen arbeidet med å omgå kopibeskyttelsen på musikkfiler fra Itunes.

Også operatørlåsen på Iphone måtte gi tapt for nordmannens reversible ingeniørkunst.

Han bidro også etterhvert også som utvikler til medieavspilleren VLC Player fra Videolan. Dette programmet kan spille av video og lydfiler på flere operativsystemer, og Lech Johansen sørget nå for at Microsofts Windows Media-format kunne spilles av i Linux og på Mac-maskiner.

I 2008 ga Lech Johansens San Francisco-baserte selskap doubleTwist Corporation ut Itunes-konkurrenten doubleTwist. Programmet, som i motsetning til Itunes gir brukeren mulighet til å overføre musikk til et utall avspillere, fikk mye oppmerksomhet, etter at reklamebanneret ble plassert på innleid plass utenfor Apple Store i San Francisco.

I et portrettintervju med Dagbladet i fjor sommer understreket Lech Johansen at han ikke har noe hat-forhold til programvaregiganten.

– Jeg ser veldig opp til det Steve Jobs (Apples sjef red. anm) har klart å utrette, altså. Apple i dag, sammenliknet med konkurrentene, det er ufattelig hvor langt foran de er. Men vi prøver jo å gjøre noe av det samme. Tilby veldig gode, forbrukervennlige løsninger, men ikke låse kundene til noe system.

Ikke virker det som om Jobs har noen vonde følelser for nordmannen heller. Etter et lunsjmøte med Apple-sjefen i Silicon Valley satt nordmannen igjen med et indirekte jobbtilbud.

Det har ikke lykkes NRK.no å komme i kontakt med Jon Lech Johansen.

AKTUELT NÅ