
Apple-sjef Steve Jobs kan få problemer når kopisperren på U2 ikke lenger er et hinder. Foto: Justin Sullivan, AFP.
Hovedpersonen selv sitter på flyet til Marseille hvor han jobber som systemutvikler for et stort It-firma.
Gigantene skjelver
- Jeg synes det er ganske morsomt. Jeg har jo alltid vært en slags opprører selv, sier Per Johansen om sønnens siste sprell til nrk.no/musikk.
”So Sue Me” heter siden på Internett hvor Jon Lech Johansen har lagt ut programmet som høyst sannsynlig vil ryste grunnvollene til den mest suksessrike nettbaserte musikkbutikken, iTunes Music Store. Johansen er stolt av sønnen.
Fri konkurranse
- Han synes det er veldig spennende å utfordre de store aktørene. Windows og Mac bryr seg ikke om å lage systemer for Linux og andre ”frie” plattformer. Monopolet hersker. Vi vil ha fri konkurranse!
Programmet sønnen har utviklet kan brukes til å fjerne kopibeskyttelse på filer man allerede har lisens til å spille av, noe som i praksis betyr at musikken kan spres for alle vinder etter at den er lastet ned.
- Ærlig sak
Hensikten er i følge Johansen å gjøre musikken tilgjengelig for Linux-brukere. Windows-brukere kan imidlertid også benytte seg av programmet…
- Dette er den ærligste måten å gå frem på. Det er jo intet problem å laste ned musikken fra hvilken som helst gratistjeneste. Men dersom du kjøper musikken og ønsker å spille den på din Linuxboks, har du ingen mulighet til å gjøre det på ærlig vis.
Frifunnet
Apples iTunes kan bokføre 17 millioner solgte låter siden de bestemte seg for å satse på salg av musikk over Internett i april.
Nå har altså en nordmann satt en skikkelig støkk i Apple-sjef Steve Jobs.
Lech Johansen ble verdenskjent etter at han utviklet et program som gjorde det mulig å kopierer DVD-plater. Han ble imidlertid frifunnet i vinter av Oslo tingrett.
Ny rettsak
Ankesaken skal opp den opp for retten 2. desember. Pappa Johansen vil ikke spekulere i om det kan bli flere rettssaker i framtida.
- Den juridiske biten kan ikke jeg svare på.