Hopp til innhold

Jevnt mellom Jens og Erna

Folket er delt omtrent på midten i statsministerspørsmålet. Bare 6,5 prosent ønsker Frp-leder Siv Jensen som regjeringssjef.

statsministermåling for desember

Stoltenberg rykket litt fra på novembermålingen, men nå tar Erna Solberg innpå igjen. Ni måneder før valget er folket delt i to i spørsmålet om hvem de vil ha som statsminister.

Foto: NRK

Av de spurte ønsker 42,5 prosent at Jens Stoltenberg (Ap) fortsetter som statsminister. Nesten like mange, 40,8 prosent, ønsker at Erna Solberg skal ta over. Det er en oppgang på 1,4 prosentpoeng siden novembermålingen.

Solberg og Stoltenberg

Tett løp mellom Jens Stoltenberg og Erna Solberg ni måneder før valget.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I oktober lå Stoltenberg og Solberg omtrent likt. I november rykket Stoltenberg litt ifra, men nå nærmer Solberg seg igjen.

Målingen, som er gjort av Norstat, er tatt opp mellom 27. november og 3. desember. Dermed har de fleste respondentene svart før Ingebrigtsen-saken sprakk i mediene fredag kveld.

Ap fornøyde

Raymond Johansen

Aps partisekretær Raymond Johansen tolker målingen som en bred støtte til statsminister Jens Stoltenberg.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Ikke uventet, velger både Arbeiderpartiet og Høyre å tolke denne målingen svært positivt.

– Det er en veldig hyggelig måling som er et uttrykk for at statsminister Jens Stoltenberg har bred støtte og stor tillit i befolkningen, skriver Aps partisekretær Raymond Johansen i en epost NRK.

Han tror likevel ikke at valgkampen vil handle om personer.

– Stortingsvalget neste år blir et retningsvalg, der alternativet er en rødgrønn regjering eller en Høyre/Frp-regjering. Jeg gleder meg til valgkamp, skriver Johansen.

Flertall ønsker skifte

Høyre-leder Erna Solberg tolker, ikke uventet, denne målingen annerledes:

– Det er et flertall som ønsker en annen statsminister enn Jens Stoltenberg. Målingen avspeiler slik stillingen har vært mellom oss den siste tiden. Dette henger sammen med partifordelingen, og det er hyggelig at så mange vil ha meg som statsminister, sier Solberg.

I februar i fjor så statsministermålingen ganske annerledes ut. Da ville 52,2 prosent ha Stoltenberg, mens bare 33 prosent ønsker Solberg.

– Hva har skjedd siden februar?

– Vi nærmer oss valg. Flere borgerlige partier har sagt at de ønsker samarbeid etter valget, og flere velgere ser på meg som den naturlige borgerlige statsministerkandidaten. Når folk venner seg til tanken, blir de kanskje ikke så skremt. Vi må spørre folk om de vil ha 12 år med Jens Stoltenberg, eller om de vil ha nye ideer, sier Solberg til NRK.

AKTUELT NÅ