Hopp til innhold

Jan Egil Presthus er død

Leder for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus (59), døde brått mandag kveld.

Halvportrett av Jan Egil Presthus, leder for Spesialenheten for politisaker

DØDE BRÅTT: Jan Egil Presthus skulle fortsatt som aktor i rettssaken mot eks-politimannen Eirik Jensen som starter opp igjen på mandag.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Jan Egil Presthus døde av hjertestans, skriver Spesialenheten i en pressemelding på sine egne nettsider.

Han ble 59 år gammel.

«Det er med sorg vi meddeler at vår leder, Jan Egil Presthus, døde brått i går kveld av hjertestans. Vi ber om ro til å håndtere og bearbeide dette internt i organisasjonen og til å støtte hans nærmeste familie, skriver Spesialenheten.

Ledet enheten fra 2005

Presthus har vært sjef for Spesialenheten siden 2005. Han har tidligere jobbet i Justisdepartementet og Utlendingsdirektoratet, vært politijurist og kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt og vært rådmann i Tynset kommune.

– Det var en veldig trist beskjed å få, det må jeg virkelig si. De åra jeg jobbet sammen med ham var veldig gode og lærerike. Han var en romslig, raus og kunnskapsrik mann som det var en fryd å ha som rådmann, sier Senterparti-politiker Dag-Henrik Sandbakken til VG.

Sandbakken var ordfører i Tynset kommune fra 1999 til 2005

Aktor i Jensen-saken

Presthus har i det siste også vært aktor i rettssaken mot eks-politimannen Eirik Jensen.

Saken skal etter planen starte opp igjen tirsdag neste uke.

– Dette kom som et sjokk på oss og vi synes det er tragisk og svært trist. Vi har fått et sympatisk inntrykk av han, sier Eirik Jensen og Ragna Lise Vikre, Jensens samboer, til NRK.

Eirik Jensens forsvarer, John Christian Elden, sier også at Presthus' bortgang er trist.

– Dette var veldig trist. Presthus var en mann med stor integritet og en lun fremtoning. En behagelig motpart å arbeide med i retten, skriver advokat John Christian Elden, som er forsvarer for Eirik Jensen.

Borgarting lagmannsrett opplyser at de foreløpig ikke vet hvordan dødsfallet påvirker den videre gjennomføringen av Jensen-rettssaken. Lagmannsretten opplyser at man vil holde løpende kontakt med partene før neste rettsdag, som er på tirsdag.

Prosedyrer i Cappelen / Jensen saken.

AKTOR: Jan Egil Presthus (til høyre) med sin assisterende sjef Guro Glærum Kleppe, statsadvokat Lars Erik Alfheim og Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Lidd et stort tap

Tor-Aksel Busch, riksadvokat fram til høsten 2019, forteller til NRK at hele justissektoren har lidd et stort tap.

– Jan Egil Presthus var en meget klok mann med stor kompetanse. Han var rettskaffen, opptatt av den riktige avgjørelsen og i særdeleshet at norske politiledere skulle lære av saker som ikke ble løst på en god måte, sier Tor-Aksel Busch til NRK.

Han fortsetter:

– Påtalemyndigheten og justissektoren har lidd et stort tap i Jan Egil Presthus' død, og mine tanker går til hans nærmeste, sier Busch.

Tor-Aksel Busch

PÅ DE NÆRMESTE: Tidligere statsadvokat Tor-Aksel Busch forteller til NRK at han nå tenker på Jan Egil Presthus' nærmeste.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Presthus var aktor i rettssaken mot Eirik Jensen.

– Vi støttet ham i det at han, sammen med sin kollega, skulle føre aktoratet mot Eirik Jensen for lagmannsretten.

– Den saken må videre. Slik er nå verden, så det må man finne en løsning på, avslutter Busch.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ