Hopp til innhold

Irina oppfordrer til shoppestopp i julen

Julehandelen er for mange allerede i gang, og hver nordmann vil trolig bruke over 10.000 kroner på julehandel. Men ikke alle er med på kjøpefesten.

Irina Lee

Irina Lee sier det er mange måter å vise omsorg på uten å måtte pakke det inn i gavepapir.

Foto: Ida Aaberg Evensen

Ipad, tøfler, slips og smykker. For mange nordmenn er desember den desidert dyreste måneden i året.

Ifølge en ny undersøkelse av Virke, vil hver nordmann i gjennomsnitt legge igjen 10.700 kroner på handel i desember.

– Kvalmende følelse

Det var etter en slitsom og dyr julehandel i 2012 at journalist og forfatter Irina Lee bestemte seg for å stoppe å shoppe. Hun var en av dem som kjøpte kilovis med klær og kjappe forbuksvarer.

Men nå oppfordrer hun til shoppestopp også i julen.

– Jeg og noen veninner satt igjen med en kvalmende følelse etter den julen. Vi hadde så mye ting vi ikke trengte og vi bestemte oss der og da for å slutte å handle.

Målet var å ikke bruke penger på ting, men opplevelser, mat og drikke.

Støtter småbutikkene

I en liten te-butikk i en sidegate ved Bogstadveien i Oslo handler Irina derimot gjerne. Hun er opptatt av å støtte små uavhengige butikker, og presiserer at shoppestopp ikke betyr at all handel er forbudt.

– Jeg bidrar ikke til bruk og kast samfunnet ved å kjøpe te. Alle burde tenke på hvordan det de kjøper har blitt laget. Hvordan har de menneskene som har laget det hatt det, sier Lee.

Irina Lee

Irina Lee legger gjerne igjen penger hos små uavhengige butikker. Her hos Lille valkyrien kaffe og tehus.

Foto: Ida Aaberg Evensen

Må snakke med barna

Irina mener at barn ofte ønsker seg mer enn ting og at hennes barn ikke har hatt noen problemer med familiens shoppestopp.

– Man må snakke med barna sine og spørre hvilke forventninger de har. Ofte kan en opplevelse være like så gøy for barna, sier Lee.

Samtidig forstår hun at barn ofte ønsker seg det andre barn har.

– Hvis alle barna i skolegården har fått iphone 6, så skjønner jeg at minstemann også ønsker seg en iphone 6. Vi må snakke med barna våre om hva som faktisk er verdifullt, sier Lee.

– Mange måter å vise omsorg på

I 2013 ga Irina ut boken «Shoppingfri» hvor hun råder andre til å stoppe og shoppe. Hun har også en facebook-gruppe med over 2500 medlemmer, mange av hennes følgere forteller om en bedre hverdag med shoppestopp.

– Julen handler mye om å gi, men man bør tenke på hva man ønsker å gi hverandre. Det er mange måter å vise omsorg på uten å måtte pakke det inn i gavepapir, sier Lee.

– Hvor mye bruker egentlig en shoppestopper på julegaver?

– Jeg har ikke noe budsjett, jeg kjøper julegaver hele året. Det blir nok noen tusen totalt, avslutter Lee.

AKTUELT NÅ