Hopp til innhold

Stoltenberg gir ingen «åpenhets-ordre» til egne ministre

Riksarkivet nekter offentligheten innsikt i sentrale 22. juli-forklaringer. Dermed blir det opp til regjeringa å bestemme hva de selv ønsker å gå ut med.

stoltenberg og aasrud

ULIK PRAKSIS: Mens Jens Stoltenberg selv ba om at referatet fra hans samtaler med 22. juli-kommisjonen ble offentliggjort, gjør ikke statsråd Rigmor Aasrud det samme (arkivfoto).

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Jeg håper at statsminister Stoltenberg legger en føring på det, og ber om den samme åpenheten som han selv prisverdig hadde, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Allerede dagen etter 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport, ba Jens Stoltenberg om at referatene fra hans intervju ble offentliggjort.

Ap-departement skal avgjøre åpenhet

Men verken fornyingsminister Rigmor Aasrud eller tidligere justisminister Knut Storberget har gjort det samme.

Deres forklaringer til kommisjonen er overlevert til Riksarkivet, og som Aftenposten skriver i dag har Riksarkivaren bestemt at ingen skal få vite hva statsråder og toppbyråkrater har sagt til kommisjonen.

Både ABC Nyheter og VG har tidligere anket på avgjørelsen om hemmelighold, men Riksarkivaren står på sitt. Dermed ender saken opp hos Kulturdepartementet, som er ankeinstansen til Riksarkivet.

Det betyr at Anniken Huitfeldts (Ap) departement skal bestemme om Stortinget og det norske folk får vite hva som ble sagt.

Ingen i Kulturdepartementet vil uttale seg om saken, men informasjonsavdelingen bedyrer at «departementet vil nå behandle klagen på vanlig måte».

Heller ikke stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) eller statsråd Aasrud (Ap) vil kommentere saken i dag.

Stoltenberg: – Kjenner ikke innholdet

Ifølge Siv Jensen (Frp) bør Stoltenberg gi dem klar beskjed om at de bør følge hans eksempel.

– Jeg synes han bør skjære gjennom og sørge for at andre statsråder og embetsverk gjør det like forbilledlig som han selv, nemlig offentliggjør de intervjuene de har gitt til Gjørv-kommisjonen, sier hun til NRK.

Men det vil ikke Stoltenberg gjøre.

– Nå ligger de andre referatene i Riksarkivet, og jeg kjenner ikke innholdet i dem, så jeg vil avvente litt det spørsmålet, sier han.

– Hva tenker du om at det er regjeringa ved Kulturdepartementet som nå skal bestemme om det blir offentliggjort eller ikke?

– Jeg mener at det er viktig å håndtere denne saken på en riktig og ordentlig måte, og det er en av grunnene til at jeg mener det er viktig at Kulturdepartementet behandler dette som ankeinstans i henhold til de regler som finnes slik at vi nettopp i et så viktig spørsmål følger regelverket, svarer Stoltenberg.

– Inntrykk av at det ikke tåler dagslys

Overfor Aftenposten gir Riksarkivar Ivar Fonnes tre hovedgrunner til at forklaringene til Aasrud og Storberget, samt en rekke sentrale byråkrater som Øystein Mæland og Ingelin Killengreen, ikke bør gjøres offentlig tilgjengelige:

  • Forklaringene er ikke utarbeidet med sikte på offentliggjøring.
  • Referatene kan isolert sett gi et misvisende inntrykk.
  • Offentliggjøring kan gjøre at andre i framtida kan kvie seg for å snakke åpent og ærlig med kommende granskningskommisjoner.

Også statsministeren mener det utfordrende å finne den rette balansen mellom åpenhet på den ene siden og trygghet på den andre.

– En kommisjon må også i framtida kunne gjøre et arbeid som gjør at man får tilgang til all informasjon, og at det ikke hemmes av at noen er redde for at alt de sier blir offentliggjort, sier Stoltenberg til NRK.

Men den argumentasjonen kjøper ikke Siv Jensen. Ifølge Frp-lederen er det en selvfølge at ansatte i embetsverket og statsråder sier sannheten – uavhengig av om informasjonen skal offentliggjøres eller ikke.

– Nå vil man bare mistenke at det er sagt og gjort ting som ikke tåler dagslys. Alle statsråder og folk som er ansatt i embetsverket bør tåle dagslys på det de driver med.

AKTUELT NÅ