I dag stopper Norge

I to timer skal arbeidstakere fra Unio, YS og LO streike for å vise misnøye med regjeringens foreslåtte endring av arbeidsmiljøloven. Det kommer til å lamme store deler av Norge.

Oslo S

Alle togene til NSB stopper klokken 15:00.

Foto: Løchen, Per / NTB scanpix

– Vi går til kamp mot mer midlertidig ansettelser i arbeidslivet, mot utvidelse av overtidsarbeid og mot mer søndagsarbeid.

LO-leder Gerd Kristiansen skal holde apell til streikende medlemmer om noen små timer. Hun er klar på at regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven er dårlig nytt for norske arbeidstakere.

YS: – Arbeidsliv i feil retning

Hun er uenig i arbeidsminister Robert Erikssons (Frp) ressonement om at det er bedre å få en midlertidig fot innenfor arbeidslivet, enn å stå med begge bena utenfor.

Kristiansen mener mulighet for flere midlertidig ansatte ikke fører til flere fast ansatte, kun til flere midlertidige.

Det er YS-leder Jorun Berland enig i.

– Summen av de forslagene som er lagt frem tar norsk arbeidsliv i feil retning etter vår mening.

Rammer bredt

Streiken er en politisk markering som er frivillig for medlemmene av LO, YS og Unio å delta på. De hevder oppslutningen er stor.

Det betyr at du må belage deg på potensielt store konsekvenser i tidsrommet for markeringen.

Barnehager, skoler og SFO'er i hele Norge blir rammet. Det samme gjelder kollektivtransport.

Samtlige av NSBs tog kommer til å stoppe mellom klokken 15:00 og klokken 16:00. Samtidig vil en rekke buss-, trikk- og t-banelinjer rammes.

21 av Avinors flyplasser kommer også til å merke konsekvensene av streiken.

Arbeidsminister Eriksson (Frp) sier han finner hele markeringen underlig.

– Vil skape arena for å få flere i arbeid

Hans intensjon er å endre arbeidsmiljøloven for å hjelpe flere inn i arbeidslivet.

– Det er underlig at man velger et så kraftig virkemiddel bare fordi regjeringen ønsker å skape en arena for at flere som står utenfor arbeidslivet skal få prøve seg i arbeidslivet. Jeg mener det er bedre å få en fot innenfor arbeidslivet fremfor å stå med begge bena utenfor, sier Eriksson til NRK.

Det samsvarer argumentene til leder for Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, i Politisk kvarter på NRK P2 for nøyaktig én uke siden.

– Det er snakk om å gi arbdsgiver og arbeidstaker større rammer man kan bli enig innenfor. Dette er en forsiktig og positiv endring av arbeismiljøloven.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger