Hopp til innhold

Hytteskatt kan forsvinne i mange kommuner

Det kan bli billigere å eie hytte. Regjeringen foreslår at kommunene kan gi eiere av fritidsboliger fritak for eiendomsskatt. Men ordføreren i Tvedestrand ville ikke la hyttefolket slippe eiendomsskatt.

Uke46 reise BILFRITT 06.jpg

HYTTEKOMMUNE TVEDESTRAND: Hyttene på Sørlandet er dyre å kjøpe, og i mange kommuner er de også dyre å eie på grunn av eiendomsskatt.

Foto: Haraldsen, Willy / NTB Tema

Endringene vil gi mer fleksibilitet til kommunene og en gradvis innfasing av eiendomsskatt for dem som eier boliger og fritidsboliger, sa finansminister Siv Jensen (Frp), da hun la frem revidert nasjonalbudsjett i dag.

Frem til nå har kommunene også måtte inkludere eiere av fritidsboliger når de skriver ut eiendomsskatt.

Siv jensen

KOMMUNER FÅR VELGE: Finansminister Siv Jensen vil at kommunene skal få velge om de vil skattlegge hytteeierne.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Flere har fått hytteskatt

Eiendomsskatten vedtas av de enkelte kommunestyrene. Kommunen bestemmer både om de skal ha skatt, og størrelsen på beregningsgrunnlaget for skatten.

Eiendomsskatten varierer sterkt, fra et par tusen i året til flere titalls tusen.

På grunn av strammere kommuneøkonomi har stadig flere kommuner innført eiendomsskatt. I dag har 250 av landets 428 kommuner skatt på boliger og fritidseiendommer, ifølge SSB.

Ikke billigere i sørlandsidyll

Tvedestrand er den siste kommunen på Sørlandet som innfører eiendomsskatt.

Men ordføreren i en av landets mest populære hyttekommuner har ingen planer om å gi hytteeierne skattefritak.

Jan Dukene

HYTTEFOLKET MÅ BETALE: Ordfører Jan Dukene i Tvedestrand vil at hyttefolket skal skattlegges der de oppholder seg så mange måneder i året.

Foto: Leif Dalen / NRK

Ordfører Jan Dukene mener at hyttefolket må betale sin del av tjenestene de nyter godt av.

Les også: Tvedestrand innfører eiendomsskatt

Skattesystemet vårt er gått ut på dato. Folk befinner seg mange måneder i året på hyttene sine, men de skatter der de bor. Det er da bare rimelig at hyttefolket også skal betale skatt til kommunen hvor de oppholder seg så mye, sier Jan Dukene (

Tvedestrand regner med å dra inn 11 millioner kroner i året. Pengene skal gå til ny skole, barnehage og idrettsanlegg.

Bra, men ikke bra nok

Rundt 300.000 av landets 500.000 hytter er i dag omfattet av eiendomsskatten, den varierer sterkt, fra et par tusen kroner til over 10.000 kroner-

Eiere av fritidsboliger har ikke stemmerett i hyttekommunen, og mange kan oppleve at eiendomsskatten ikke nødvendigvis går til formål som hyttefolket har nytte av, ifølge Norges Hytteforbund.

Hytteforbundet mener regjeringen burde gått lenger for å redusere skatten.

– For mange hytteeiere oppleves eiendomsskatten som urettferdig, så det er bra at det settes fokus på dette nå, sier leder Trygve Jarholt i Norges Hytteforbund.

Men det hadde vært mye bedre om finansdepartementet endret retningslinjene for hvordan kommunene takserer og skattlegger fritidsboligene. Slik det er nå så kan eiendomsskatten være mye, mye høyere for fritidseiendommer enn den er for boliger i samme kommune, sier Jarholt.

Les også: Her er de viktigste endringene

Endringen i eiendomsskatten, har ikke noe med formuesbeskatningen av sekundærbolig å gjøre. Det blir ingen endring her.

Ved å gi fritak for fritidsboliger mener regjeringen at kommunene bedre kan legge til rette for hytteutbygging, med ringvirkninger for det lokale næringslivet.

Les også: Varsler tiltak mot arbeidsledighet

AKTUELT NÅ