Hyllene tømmes for indianerkostymer tross Siv Jensen-debatt

Kostymedebatten har ikke akkurat lagt en demper på salget av indianerkostymer til halloween. De selger som bare det, ifølge to av Norges største kostymebutikker.

Skjermdump frå nettbutikk med indianarkostymer

POPULÆRE KOSTYMER: På nettbutikken til festivalmagasinet Standard er det mulig å kjøpe ulike versjoner av indianerkostymer og tilbehør. Her er det få drakter igjen, ifølge nettbutikkens bestillingsskjema. Flere reagerer på hvordan kostymene blir fremstilt primitive, sexy eller på andre måter parodiske.

Foto: Skjermdump

Siv Jensen i indianerkostyme

FINANSFEST: Slik var kostymet til finansminister Siv Jensen under en fest i Finansdepartementet. Flere syns kostymet var fint, andre skrev at det var respektløst.

Foto: Instagram

For to uker siden kokte debatten under et bilde av finansminister Siv Jensen ikledd et indianerkostyme på Instagram. På en temafest i Finansdepartementet var ville vesten et av temaene og Frp-lederen valgte et indianerkostyme.

Jensens kostymevalg falt i dårlig smak hos enkelte representanter fra urfolksmiljøene, som mener det er uheldig å bruke urfolks drakter og symboler som kostyme.

Utsolgt

Det ser likevel ikke ut til at særlig mange har valgt bort kostymet til årets halloween av den grunn, snarere tvert imot. Det forteller to av de største kostymeleverandørene i Norge.

– Ja, indianerkostymene er utsolgt. Det er et kostyme som har kommet fram i media og da blir det alltid stor etterspørsel, sier daglig leder Jan Edgar Kingell, ved festivalmagasinet Standard i Oslo.

Det er ikke første gang Jensen har påvirket «klesmoten». Også etter at Frp-lederen valgte en leppestiftkjole på valgnattet i 2013, tok det ikke lang tid før kjolen var utsolgt flere steder.

– Når en profilert person får så mye publisitet rundt det så syns folk det er gøy. Da hiver vi oss på alle sammen, sier Kingell.

På kostymebutikkens nettbutikk er «indianer» et av de mest bruke søkeordene, mer søkt på enn «maske».

Søkeresultat Standard

På festivalmagasinet Standard sin nettbutikk er «indianer» blant de mest populære søkeordene.

Foto: Skjermdump

Kostymekjeden Partyking forteller at det har vært en økning av antall indianerkostymer som de har levert til Norge. De selger også kostymer i Sverige og Danmark, men der er ikke indianerdrakten like populær, forteller Caroline Johansson i nettbutikken, som ikke vil gå nærmere inn på salgstallene.

– Forskjell på hyllest og parodi

Tidligere kalte Siv Jensens rådgiver Petter Kvinge Tvedt de som reagerer på finansministerens indianerkostyme for hårsåre. De ønsker ikke å kommentere det økende salget av kostymer. Også Hadia Tajik fra Ap støttet Jensen og mente hun var «en fin Pocahontas».

Den som derimot ønsker å kommentere saken er indianer og nordmann Nina Lyons. Hun var en av dem som var raskt ute med å reagere på Jensen kostymevalg, men er ikke overrasket over Halloween-trenden.

Nina Lyons

Indianer og nordmann Nina Lyons mener nordmenn flest ikke kan nok om indianere, og tror dette er grunnen til at mange ikke ser deres argumentasjon.

Foto: Privat

– Mange av dem som har vært uenig med meg i denne debatten har vært svært opptatt av å beholde retten sin til å være indianer på halloween. Mange gjør det nok på trass som et slags slag mot krenkelseshysteriet.

Hun sier hun har vært sliten etter debatten som har rast de siste ukene. Hun har fått mange negative kommentarer, men også blitt motivert av personer som har vært åpen for en diskusjon.

Lyons var raskt ute i sosiale medier med hva hun mente om Jensens kostymevalg:

Nina Lyons instagrambilde, Siv Jensen i Indianerkostyme

INSTAGRAM: Dette bildet postet Nina Lyons på Instagram. I teksten under bildet forteller om oldefaren som opplevde å bli slått for å snakke sitt eget språk og har kjempet for at indianere skal bli respektert.

Foto: Privat/skjermdump fra Instagram

– For mange år siden fikk ikke mine besteforeldre og oldeforeldre, som var indianere, lov å kle seg slik. Da kan det være sårende å gå i lekebutikken og se de stereotypiske kostymene. Jeg mener det er misbruk av et folkeslag som ofte er utsatt for vold og fattigdom.

– Men om et barn ønsker å kle seg ut som indianer, fordi han eller hun ser opp til indianere, hvorfor er ikke det greit?

– For meg er det stor forskjell på et barn som kler seg ut og finansministeren vår. Jeg har ikke noe imot om barn har lyst å hylle historiske indianerpersoner, men det er stor forskjell på hylles og parodi. I dag er det dessverre parodien som dominerer.

SISTE NYTT

Siste meldinger