Debatten har rast i sosiale medier etter at Siv Jensen postet et bilde av seg selv i indianerkostyme under Finansdepartementets høstfest.
Mens samer kritiserer Jensen for misbruk av urfolks kultur, er Norges tidligere kulturminister en av dem som støtter Jensen:
«Eg synes Siv Jensen er ein helt fin Pocahontas, eg er meir kritisk til politikken hennar. #kostymegate», skriver Hadia Tajik (Ap) på Twitter.
Senere skrev hun:
«Vil Siv Jensen kle seg ut som Bollywoodprinsesse kan ho låne klede av meg, mot at eg får ta opp kvifor dagpengekutt ikkje får folk i arbeid.»
Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar fra Tajik søndag.
«Du skjønner heller ikke problemet»
Flere har svart Tajik post med støttende kommentarer.
«Bra å se du tar avstand fra dette tullet Hadia!», lyder et av svarene.
Andre stiller seg kritiske til Tajiks støtteerklæring:
«Wow, du skjønner heller ikke problemet. Hva med at politikerne vet litt om historie og hva som skjer/har skjedd i verden?», skriver en.
En annen spør om det hadde vært greit om Jensen hadde kledd seg ut som jøde eller afrikaner.
Het debatt
Etter at NRK postet den første saken lørdag, har nyhetssaker om temaet vært de mest delte i Norge.
UVITENHET: Indianer og nordmann Nina Lyons mener nordmenn flest ikke kan nok om indianere, og tror dette er grunnen til at mange ikke ser deres argumentasjon. Hun sier hun selv fant flere faktafeil i pensumbøkene på skolen.
Foto: PrivatDen Oslo-baserte DJ-en Nina Lyons reagerte med å poste et bilde av seg selv i tradisjonell indianerdrakt sammen med oldefaren sin.
Under bildet forteller Lyons om hvordan oldefaren ble tatt fra familien sin og tvunget på internatskole hvor elevene ble slått for å snakke språket sitt eller oppføre seg som indianere.
– De fleste som kler seg ut som indianere gjør det ikke for å være kjipe, det er en uvitenhetsgreie, sier Lyons til NRK.
Artikkelen fortsetter under bildene.
INSTAGRAM: Dette bildet postet Nina Lyons på Instagram. Hun forteller om oldefaren som opplevde å bli slått for å snakke sitt eget språk og har kjempet for at indianere skal bli respektert.
Foto: Privat/skjermdump fra InstagramFORKLARER: Nina Lyons ønsker ikke at fremmede skal ta debatten under hennes Instagram-post, derfor har NRK valgt å fjerne profilnavnet hennes. Dette skriver hun under bildet: Til venstre: meg i min første tradisjonelle indianerdrakt, poserende med min oldefar Aubrey, en Leech Lake-ojubwe fra nordlige Minnesota. Aubrey ble født i 1913, tatt bort fra familien si som barn og tvunget til å gå på internatskole for indianerbarn. Der ble han slått regelmessig for å snakke språket sitt og "oppføre seg som en indianer". Han rømte tre ganger. Til høyre: Den norske finansministeren, Siv Jensen. En blond, hvit kvinne fra Oslo, kledd som en rødhudet på en kostymefest hos Finansdepartementet. Før du forteller meg at dette kun er et kostyme, spør deg selv om du hadde tenkt det var greit om hun var kledd ut som en mørkhudet, i burka eller som en fange fra Auschwitz. Min amerikanske side av familien er ikke maskoter, min kultur er ikke et tilbehør du kan prøve på og ta av som du selv ønsker. Dette er krenkende og sårende for urfolk og jeg er så jævlig lei av å si det igjen og igjen.
Foto: Skjermdump fra InstagramLyons' familie bor et reservat i Minnesota i USA. Hun forteller at deler av familien bor i skur og er narkomane og fortsatt opplever følgene av behandlingen indianerne har fått.
Hun reagerer på det hun mener er Hadia Tajik og andres forsøk på å dysse ned debatten.
– Det er skuffende at de fortsetter å insistere på rettigheten sin til å kle seg ut, selv om de vet at det sårer.
Flere støtter Jensen
På sosiale medier, også i kommentarfeltene til NRK, har flere uttrykt sin støtte til Siv Jensen.
Jan Åge Fjørtoft er blant dem som har kastet seg inn i debatten. På Twitter skriver den tidligere fotballspilleren:
«Vil med dette beklage at jeg ba folk kle seg ut på min 50-årsdag. Var ikke meningen å fornærme de som hadde sin storhetstid på 80-tallet.»
TV2-profilen Davy Wathne har tvitret:
«Det er sikkert mangt og meget en kan kritisere Siv Jensen for, men et politisk ukorrekt karnevalsantrekk? Hvor humørløs er det mulig å bli?»
En av hans følgere har svart Wathne med å skrive:
«Hvit middelaldrende mann som oppgitt ser på verden rundt seg som humørløs og hysterisk. #hverdagsrasisme #knuspatriarkiet #babyboomers»
Wathne svarer at han er svært antirasistisk, men spør «..er det blasfemisk å gå på karneval som Jesus? Er jeg stormannsgal om jeg kommer i toga som Julius Caesar?»
- LES OGSÅ: