Hopp til innhold

Hun lager sin egen tannkrem og såpe

Kristine Ullaland har lagt om livsstilen for å produsere minst mulig søppel. Alt restavfallet hun har produsert de siste par månedene får plass i et lite norgesglass.

Kristine Ullaland

ZERO WASTER: Kristine Ullaland lager sminke, såpe og tannkrem selv.

– I begynnelsen syns jeg det virket ekstremt, men jeg har ikke endret alt på en gang, sier Kristine Ullaland.

28-åringen lever «Zero Waste»-livsstilen, som betyr at hun har som mål å produsere minst mulig søppel generelt, og ingenting av det som ikke kan resirkuleres eller komposteres. For å klare det har hun lagt om forbruksvanene sine fullstendig.

Når Ullaland går på butikken kjøper hun alt hun kan i løsvekt. I veska har hun med seg tøyposer til frukt og Norgesglass til å ha kjøttdeig i. I tillegg lager hun sin egen tannkrem, shampoo, såpe, klesvaskemiddel og noe sminke.

– Det har blitt en slags konkurranse jeg har med meg selv, å se hvor langt jeg kan dra det, sier Ullaland.

Inspirert av amerikanske pionerer

Livsstilsendringene begynte for fem år siden, etter at hun oppdaget bloggen til fransk-amerikanske Bea Johnson. Tobarnsmoren er kjent som en av pionerene bak "Zero Waste"-bevegelsens nye æra. Senere har også Lauren Singer vært med på å gjøre livsstilen appellerende for et større publikum.

– Jeg inviterte Bea Johnson til å komme og holde et foredrag Bergen. Rommet var stappfullt av folk. Det er et smalt tema, så det hadde jeg ikke forventet. Etterpå fikk jeg mange spørsmål det ikke fantes informasjon på norsk. Det var det som inspirerte meg til å blogge om det, sier Ullaland.

Dermed startet hun bloggen «Grønare Kvardag».

– Definitivt det ekleste

Noe av det som har fått mest oppmerksomhet er komposten hennes i felleskjelleren. Der bor 2000 makker som spiser seg store på matavfall og papp.

– De er litt ekle, men jeg er glad i dem også. Du trenger egentlig bare 1000, men jeg aler dem for å gi til venner, ler 28-åringen.

Og så er det menskoppen da. Akkurat det er det mange som syns er ekkelt, sier bloggeren.

– Det er viktig for meg at jeg skal kunne leve som normalt og være en del av det samfunnet jeg har rundt meg.

– Vinninga går opp i spinninga

Kritikerne av bevegelsen sier at det setter for mye fokus på et lite område innen miljøforurensning. Til tross for at hver nordmann produserer i snitt 438 kg avfall i året, står husholdningsavfall for bare 1 prosent av miljøutslippene. Samfunnsøkonomene mener befolkningen vil få mye mer ut av innsatsen sin hvis de heller flyr sjeldnere, eller lar bilen stå.

Ullalands kjæreste bor i Oslo, og derfor pendler ofte med tog mellom de to byene. En flytur ville kunne nulle ut alt hun gjør for klimaet med resirkulering, i følge samfunnsøkonomer.

– Når du hører samfunnsøkonomer si at en flytur tur-retur mellom Bergen og Oslo utgjør mer enn du klarer gjennom resirkulering, hva syns du om det?

– Slike tall er lette å manipulere, og jeg liker heller ikke at de setter to ting opp mot hverandre på den måten, svarer Ullaland.

AKTUELT NÅ