NRK Meny
Normal

Høyre vil ha fortløpende barnehageopptak

31. august er siste frist for gravide som vil sikre arvingene barnehageplass neste høst. Barn født dagen etter må i verste fall vente til de er to år. Det synes Høyre er for rigid.

Barnehage

KAN MÅTTE VENTE TIL DE ER TO ÅR: Mange foreldre tvinges til å ta ulønnet permisjon fra jobben, mens de venter på barnehageplass. Arkivbilde av Sognsveien barnehage.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

På Akershus universitetssykehus, rakk nyfødte Eva fristen akkurat, noe foreldrene setter stor pris på.

– Det var jo flaks da, når det først var en sånn dato man skulle rekke, sier mora Maren til NRK.

Lille Eva ble født 11 dager før termin.

– Det fremstår som litt rart at det er én dato i september som skal avgjøre om du får barnehageplass ett år etter eller ikke, sier den nybakte faren Stig

For vordende foreldre betyr 31. august nemlig at dersom fødselen skjer i dag, har de rett til barnehageplass om ett år. Kommer barnet derimot i morgen,1. september, forsvinner garantien.

Da må spedbarna i mange kommuner vente til de er to år før de får barnehageplass.

Høyre: – Altfor rigid system

Linda Hofstad Helleland

- MÅ TELLE HVER MÅNED: Linda Hofstad Helleland (H) foreslår at kommunene hver måned skal telle hvor mange ledige barnehageplasser de har og gi dem til de som venter fortløpende.

Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix
Arild Stokkan-Grande

ÅPNER FOR ENDRING: Arild Stokkan-Grande (Ap) vurderer å kreve mer av kommunene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Dette har fått Høyres programkomité til å foreslå å endre reglene slik at opptaket til barnehage foregår fortløpende.

– Systemet er altfor rigid, derfor må vi gjøre det enklere og mer fleksibelt, sånn at enkelte ikke må vente helt til barnet er to år før de får plass i barnehage, sier Linda Helleland i Høyres programkomité.

Hun vil at alle kommunene hver måned skal telle barnehagebarna og fortløpende tilby ledige plasser. Slik praksis er det i enkelte kommuner allerede.

– Disse kommunene hevder at det er billigere enn å ha kun ett hovedopptak, og det er ganske naturlig å tenke også når man får månedlige telletidspunkt, slik at man får utnyttet hele kapasiteten i alle barnehagene i kommunen.

Ap åpner for å endre dagens regelverk

Mange foreldre tvinges til å ta ulønnet permisjon fra jobben, mens de venter på barnehageplass.

Arild Stokkan-Grande i Stortingets familie- og kulturkomité for Arbeiderparti, åpner for å endre på systemet med kun ett hovedopptak på høsten.

– Så vurderer vi også å øke antall opptak som lovmessige krav, men da må vi også bevilge det over statsbudsjettet, slik at kommunene er i stand til å tilby det, sier Grande til NRK.

Forslaget fra Høyres programkomite gir ingen garanti for barnehageplass når barnet har fylt ett år. Det følger heller ingen penger med forslaget, til utbygging av flere plasser.

– Viktig at barnehagene rapporterer om ledige plasser

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener det er feilaktig å si at Høyres programkomité har foreslått to eller flere opptak i året.

Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen påpeker at dersom man skal ha to opptak i året, vil det koste en til to milliarder kroner ekstra i året.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I en epost til NRK presiserer hun at det allerede er over 200 kommuner som ikke har ventelister til barnehagene, og at det er viktig at barnehagene raskt rapporterer om ledige plasser.

– Men dersom man skal ha to opptak i året, koster det en til to milliarder kroner mer i året, fordi man må ha ledig kapasitet i barnehagene. Det som er den største utfordringen er å skaffe førskolelærere nok til en slik kapasitetsøkning fordi vi allerede mangler 4000 førskolelærere, skriver Halvorsen.

Hun opplyser at regjeringen har som mål å innføre to opptak i året når det er mulig, ut fra kvalitetshensyn.

– Høyre har i mange debatter krevd flere opptak, men aldri bevilget en eneste krone. Og i dag blir det kjent at de heller ikke kommer til å gå inn for flere opptak. At kommunene skal pålegge barnehagene raskt å rapportere om ledige plasser er viktig, men det løser altså ikke problemet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger