Høyre tok til motmæle mot Ap

Høyre tok til motmæle mot Arbeiderpartiets skatteretorikk under onsdagens duell.

Velg! 09 duell
Foto: NRK

Statsminister Jens Stoltenberg har lenge hevdet at 20 milliarder i skattelette betyr 20 milliarder mindre til velferd.

– Pengene forsvinner jo ikke

– Hvis du har brukt 20 milliarder kroner på skattelette, så har du 20 milliarder kroner mindre til andre formål, du kan ikke bruke pengene to ganger, gjentok Stoltenberg i onsdagens duell, og fikk svar på tiltale.

– Det er ikke sånn at pengene bare forsvinner. Tall fra SSB viser nemlig at 56 prosent av våre skatteletteforslag kommer tilbake igjen. Og det er derfor ikke slik at regnestykkene dine stemmer.

- Om noen år kommer nemlig pengene tilbake fordi de bidrar til å trygge jobber og generere arbeidsplasser, og folk kan betale regningene sine, svarte Solberg og hun fortsatte.

Liker alle slags bedrifter

– Stoltenberg lever i en myte om at skatt er noe som staten har, og som ikke kommer noe sted fra. Men dette tas ut av velferden til hver enkelt familie. For det er de enkelte familiens penger man tar inn, for så å dele dem ut til noen andre. Men jeg tror at hver enkelt familie kan håndtere sin velferd på en like god måte, som når staten skal omdisponere og gi penger ut, sa Solberg, som mener Stoltenberg ikke liker små eller mellomstor bedrifter.

– Jeg liker alle slags bedrifter, jeg. Og under denne regjeringsperioden har det blitt flere private bedrifter enn på flere tiår, svarte Stoltenberg.

Kalte Høyres politikk Voodooøkonomi

De to duellantene møttes også i TV2-studio tidligere på kvelden og økonomen Stoltenberg karakteriserte Høyres argumentasjon om at lavere skatter vil gi flere arbeidsplasser og dermed større skatteinntekter som «fabelaktig meningsløs».

– Det der er det økonomer kaller voodooøkonomi. Hvis det er sånn at lavere skatter gir høyere skatteinntekter, hvorfor kutter dere ikke enda mer da. Hva med 30 eller 40 milliarder kroner, spurte han uten å få noe klart svar på det av Solberg, sa Stoltenberg.

– Borgelige flertall gir borgelig regjering

Stoltenberg brukte også debatten på NRK til å snakke om det han mener er kaos på borgelig side, men han måtte innrømme at de er enige om en ting.

- De vil alle bli kvitt meg, sa Stoltenberg.

Høyre på sin side har satt inn valgspurten, og har på flere målinger krabbet oppover på meningsmålingene, selv om de gikk litt tilbake på NRK sin siste måling. Dermed har de rød-grønne også skiftet ut sin hovedmotstander i innspurten.

– Vi er politisk uenige med de borgelige partiene, men litt mindre med Høyre enn Frp. Og vi bruker mer tid på Høyre nå for de har blitt mer tydeligere hva de mener, svarte Stoltenberg om sitt bytte av motstander.

– Vi skal stå på de siste dagene, og slåss for å få ned helsekøene, og vi kan garantere at blir det borgelig flertall så blir det en borgelig regjering, svarte Solberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger