NRK Meny
Normal

Uenighet om isolasjon

Høyesterett avgjorde mandag at argumentene for å holde terrorsiktede David Jakobsen (31) fullstendig isolert i fengselet, bør prøves på nytt i retten.

 Medforsvarer René Ibsen (tv) og advokat Kjell T. Dahl

Medforsvarer Rene Ibsen (tv) og advokat Kjell T. Dahl som er David Jakobsen sin forsvarer i en pause under fengslingsmøtet i terrorsaken 9. august. Mandag avgjorde Høyesterett at Borgarting lagmannsrett må vurdere på nytt om det er riktig at Jakobsen må sitte helt isolert i fengselet.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

PST-informanten David Jakobsen anket ikke kjennelsen om varetektsfengsling i

Oslo tingrett 9. august.

Han syntes derimot at det har vært en unødvendig belastning å sitte fullstendig isolert, avskåret fra å få besøk og uten tilgang til fjernsyn, radio og aviser.

Han har heller ikke fått snakke med andre i Oslo fengsel, til tross for at de to andre siktede i terrorsaken er i varetekt andre steder.

Mens lagmannsretten konkluderte som Oslo tingrett, mener Høyesterett at politiets beviser bør vurderes på nytt dersom isolasjonen av Jakobsen skal opprettholdes.

Derfor må Borgarting lagmannsrett ta stilling til saken for andre gang.

Vil se familien

Den terrorsiktede David Jakobsen

Den terrorsiktede David Jakobsen.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

– Slik jeg ser det, må retten nå gi slipp på restriksjonene, sier Jakobsens forsvarer, advokat Rene Ibsen, til NTB.

Han sier klienten mest av alt ønsker besøk fra familien, kona og barna, og å få mulighet til å se på TV.

Jakobsen er siktet for å ha inngått terrorforbund med de to andre i terrorsaken, Shawan Sadek Saeed Bujak (32) og Mikael Davud (39).

Han skal imidlertid ha blitt urolig over hva han oppfattet var i ferd med å skje og varslet derfor Politiets sikkerhetstjeneste 20. november i fjor.

Han ble rekruttert som informant og fortalte politiet om hva som skjedde fram til
pågripelsen 6. juli.

Kan ikke ødelegge bevis

Både lagmannsretten og Høyesterett har tidligere vært skeptisk til grunnlaget for å behandle 31-åringen like strengt som de to andre i saken.

Ifølge forsvareren har politiets argumenter for å sidestille informanten med de to andre siktede vært at Jakobsen unnlot å fortelle at det var han som kjøpte det omdiskuterte stoffet hydrogenperoksid og overleverte det til de andre.

Stoffet ble funnet sammen med annet materiale som er egnet til å framstille
eksplosiver.

– Uansett hva Jakobsen har gjort, så er det meste av bevisene mot ham sikret i form av tilståelser eller telefonopptak som PST har gjort. Det er ikke grunnlag for å si at det er fare for å forspille bevis og derfor holde ham isolert, sier Ibsen.

Besøkte klienten

Medforsvarer Kjell T. Dahl var i Oslo fengsel mandag ettermiddag for å orientere klienten om den positive kjennelsen fra Høyesterett. Nå håper begge advokatene at lagmannsretten behandler saken på nytt så snart som mulig.

– Vi håper en avgjørelse kan foreligge allerede onsdag, slik at Jakobsen kan slippe videre isolasjon, sier Ibsen.

Allerede neste mandag er det nytt fengslingsmøte for de tre siktede i saken.

(NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger