Hopp til innhold

22. juli-støttegruppa glad for avgjørelse om Regjeringskvartalet

– Jeg er glad for at man har tatt en beslutning, sier leder for støttegruppa for Regjeringskvartalet, Jon Hestnes. Han er glad for at Høyblokka blir stående, og håper den etter hvert kan huse et informasjonssenter for 22. juli-terroren.

Jon Hestnes

Leder av støttegruppa, Jon Hestnes, mener det er greit at Høyblokka bevares, mens Y-blokka rives.

Foto: Gunn Evy Auestad / NRK

– Jeg er glad for avgjørelsen, at de nå har tatt en beslutning. Folk har lurt på dette lenge, det har vært utsettelse på utsettelse om denne avgjørelsen, sier John Hestnes, leder av støttegruppa for de etterlatte og overlevende fra regjeringskvartalet.

Han sier det er delte meninger blant de ansatte om hvorvidt Høyblokka bør rives eller bevares.

– Kritikk vil man få uansett hva man gjør. Jeg synes det er greit at høyblokka blir stående og at den bygges ut på baksiden for å brukes som kontorbygg, sier Hestnes til NRK.

Greit å rive Y-blokka

Hestnes er overrasket, men glad, over at Y- blokka skal rives.

– Personlig er jeg glad for at man gjør det, på grunn av sikkerheten. Man kan ikke ha et regjeringsbygg med trafikk under, mener Hestnes, som selv har hatt kontor i Y-blokka.

Han er opptatt av at man må finne en løsning som bevarer kunsten på veggen ut mot Akersgata. Akersgata er utsmykket med verket «Fiskerne» av Carl Nesjar, sandblåst direkte på veggen etter skisser av Pablo Picasso. På veggen i foajeen finnes verket «Måken».

Nå håper Hestnes at man åpner opp regjeringskvartalet og Høyblokka for folk som vil lære mer om terrorangrepet 22. juli.

– Det vi skulle ønske nå er at man benyttet sjansen til å lage et informasjonnssenter i Høyblokka, sånn at skoleklasser kan komme og lære om hendelsen, sier Hestnes.

Arbeiderpartiet: – God løsning

Helga Pedersen

Nestleder i Ap, Helga Pedersen, synes regjeringen har kommet fram til en god løsning for regjeringskvartalet.

Foto: Anne Linn Kumano-Ensby / NRK

Også Arbeiderpartiet mener det er en god løsning å videreføre Høyblokka som en del av det nye regjeringskvartalet.

– Spørsmålet om hvordan departementene og regjeringens kontorer skal gjenoppbygges etter terroren 22. juli 2011 er en viktig beslutning, sier nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet til NTB.

Hun mener gjenoppbyggingen må ha som utgangspunkt å legge vekt på åpenhet og tilgjengelighet for alle samt å sikre Oslo en god byutvikling.

– Det nye regjeringskvartalet bør bygges etter høye miljøstandarder og være fremtidsrettet. Arbeiderpartiet mener de ansatte og brukerorganisasjoner bør ta aktiv del i den videre prosessen, sier Pedersen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ