Hopp til innhold

Høy skogbrannfare i landet: – Ti år siden det har vært noe lignende

Det er stor fare for skogbrann flere steder i landet i dag. Lokale regnbyger vil fortsatt ikke hjelpe, opplyser Meteorologisk institutt.

Skogbrann ved Taraldrud

STOR FARE: Brannvesenet opplyser at de jobber forebyggende med den høye skogbrannfaren. Bildet viser brannmannskap som jobber med å slukke en skogbrann ved Taraldrud trafikkstasjon i juni.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Det som er spesielt er at det er mye bra vær, og det regner ikke. Det er veldig tørt, og selv om det skulle komme noen lokale regnbyger er ikke dette noe som vil kunne hjelpe. Det tørker fort opp igjen, sier statsmeteorolog i Meteorologisk institutt Håkon Mjelstad.

Østafjells, Vestlandet sør for Stad og Oslo-området er nå de stedene med høyest fare for skogbrann.

296 skogbranner i år

Så langt i år har det vært 296 skogbranner i Norge. Dette er nesten like mye som hele fjoråret, ifølge Dagsavisen.

Direktoratet for samfunnsberedskap og sikkerhet har registrert 754 gressbranner og 296 skogbranner hittil i år – mot 773 og 301 for hele fjoråret.

– Det er rundt ti år siden det har vært noe lignende, og slik som det ser ut nå vil det bli minst like mye, sier Mjelstad.

Brann ved Gjøvikbanen

FULL FYR: Det brant langs et elleve kilometer langt strekke av Gjøvikbanen søndag. Mandag morgen brant det fortsatt flere steder.

Foto: Baard Johansen / NRK

Det er også sendt ut farevarsler for Hordaland og Rogaland, som vil få en økende skogbrannfare i løpet av de neste dagene, ifølge Yrs skogbrannfare-indeks.

– Skogbrannfaren er økende for Hordaland og Rogaland. Kommer det ikke nedbør vil faren bare fortsette der også, sier Mjelstad, og legger til at faren foreløpig ser ut til å vare på gjeldende nivå ut juli måned.

Nord for Stad og i Nord-Norge er skogbrannfaren minst.

– Starter som regel av mennesker

I helgen brøt det ut skogbrann ved Gjøvikbanen etter gnister som hadde kommet fra et godstog.

Tirsdag brøt det også ut en brann vær et fjellvann ved Flittig utenfor Skien. Brannvesenet har jobbet med slukking i natt og sier de nå har kontroll på brannen.

– Vi har kontroll på brannen. Vi har mobilisert 15 mannskap fra Brannvesenets sivilforsvar og siviltroppene som skal gå med slukkevann i tre dager, sier brannsjef i Skien Henrik Brokke.

Henrik Brokke

BER FOLK PASSE PÅ: Brannsjef i Skien Henrik Brokke oppfordrer folk til å være forsiktige.

Foto: Berit Heggholmen / NRK

Han understreker også den store skogbrannvaren og ber folk være forsiktige.

– Man må benytte enhver anledning man har i media disse dager til å oppfordre folk å være forsiktige. De fleste skogbranner starter av menneskelig aktivitet, sier han.

Vaktkommandør i Oslo 110-sentral Hans Kristian Steen, sier de nå jobber forebyggende.

– Vi har beredskapstog som kjører langs Gjøvikbanen og observerer. Utover dette har vi tankbiler og skogbrannutstyr som står ferdigpakket i tilfelle, sier Steen til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger