Høynet beredskap mot skogbrann i Sør-Norge

Den varme og tørre perioden med høy temperatur og lite nedbør i slutten av mai og juni gjør at beredskapen mot skogbrann høynes i Sør-Norge.

Skogbrann i Kvinesdal

Lange perioder uten regn har gjort det knusktørt i terrenget flere steder på Sørlandet. I april oppstod det en stor skogbrann i Kvinesdal.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Varmen og tørken har ført til vegetasjon som er lett antennelig, selv om det er kommet litt regn, melder Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB).

– Det regnet som har kommet, er ikke nok til å fjerne skogbrannfaren. Nå meldes det om tørt og varmt vær i Sør-Norge, og for de områdene som opplevde lite regn, er skogbrannfaren igjen høy, enkelte steder svært høy, sier seksjonssjef Hans Kristian Madsen i DSB.

Fem skogbrannhelikoptre er i beredskap denne helgen:

  • To på Torp
  • To på Kjeller
  • Ett på Værnes.
  • Et Super Puma helikopter vil stå i ekstra beredskap på Torp iallfall fram til 8. juli.
Brannhelikopter

Fem skogbrannhelikoptre er i beredskap denne helgen.

Foto: Freddie Larsen / NTB scanpix

Super Pumaen flyr med en bøtte som rommer 3.000 liter vann som den kan slippe over en brann. Det betyr at DSB kan tilby vesentlig styrket beredskap i tilfelle skogbrann.

I går fortalte NRK at det den siste uken har det blitt målt over 30 grader flere steder på Østlandet, blant annet i Lier i Buskerud (31,9 grader) og i Tønsberg i Vestfold (32,2 grader).

Det er lite som tyder på at varmen avtar med det første, og i hovedstaden viser langtidsvarselet at det skal bli mellom 20 og 31 grader på dagtid frem til neste lørdag.

Den totale nedbørsmengden varslet i samme periode er 0 millimeter.

Brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør sier de er i full beredskap før helga.

Jon Inge Aasen, Brannvesenet Sør

Jon Inge Aasen, Brannvesenet Sør.

Foto: Kai Stokkeland/NRK

– Vår oppfordring til folk er at de må være utrolig forsiktig med åpen ild og grilling i skog og utmark. Men jevnt over har vi god erfaring med at folk er lojale mot våre varsler, sier Aasen.

Det er generelt forbud mot å tenne bål i skog og utmark i perioden 15. april til 15. september.

Laster Twitter-innhold