Hopp til innhold

Høie: – Mulig å slå ned den mer smittsomme varianten

Helseminister Bent Høie sier myndighetene har bedre oversikt over det muterte viruset og smittesituasjonen mot slutten av uken.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) tror Norge kan slå ned koronavarianten som har spredt seg i Nordre Follo, selv om han ikke tror det er realistisk at den kan fjernes for godt.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Helsemyndighetene og regjeringen holdt pressekonferanse, etter at flere kommuner stengte ned denne uken.

På pressekonferansen bekrefter helseministeren nyheten fra FHI om at vaksineringen kan bli utsatt med en til to måneder.

– Vi fikk dessverre også en negativ vaksinenyhet. De store leveransene av vaksinen blir forsinka, sier helseminister Bent Høie (H).

Han tror likevel at Norge kan klare å slå ned smittsomme varianten:

– Vi tror det fortsatt er mulig å slå ned den mer smittsomme varianten, men ikke eliminere, sier Høie.

Nye tiltak

De strengeste tiltakene i Norge gjelder nå for ti kommuner på Østlandet, deriblant Oslo og Nordre Follo. Regjeringen kaller disse for «ring 1». I tillegg har 15 kommuner i samme området også strenge tiltak («ring 2»).

– Vi regner med å ha bedre oversikt over situasjonen om noen dager. Fra søndag 31. januar. Hvis det er mulig å slå ned, og viruset ikke har spredt seg på Østlandet, vil vi kunne lette på tiltakene, sier Høie.

Helseminister Bent Høie

NY INFO: Helseminister Bent Høie informerer i dag.

Foto: Kamilla Marie Johnsen

Det kan også komme skjerpende tiltak både i kommunene i «ring 1» og «ring 2». – Men ikke nødvendigvis en videreføring av de tiltakene som gjelder nå, sier Høie.

– Synkende smittetrend

Nedstengingen på Østlandet startet på fredag etter funn av det britiske mutantviruset i Nordre Follo. Likevel er helseministeren klar på at smittetallene også er positive i Norge.

– I Norge har vi en synkende smittetrend. Takket være befolkningen sin innsats, sier Høie.

Også Folkehelseinstituttet bekrefter positive tall:

– Norge opplever nå den tredje uken med nedgang i smittetall. Det er bakteppet, sier direktør i Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg.

Camilla Stoltenberg

TALER: Direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg er til stede på pressekonferansen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Det er totalt 69 personer som er registrert smittet med den britiske varianten. FHI forventer at dette tallet stiger.

I de ti kommunene i «ring 1» bes innbyggere om å unngå unødvendige reiser og besøk i hjemmet. Det er også innført forbud mot alle arrangementer, og alle som kan, skal ha hjemmekontor. med unntak for matbutikker, apotek, bensinstasjoner og vinmonopolet, er alle butikker stengt.

Det gjelder også treningssentre, serveringssteder, treningssenter, svømmehaller, tros- og livssynshus, bibliotek, museer, kinoer, teater og offentlige steder skal holde stengt.

Forgreininger

Smittejegerne i Nordre Follo har funnet forgreininger til seks andre kommuner i sporingen av hvor den britiske virusmutasjonen har spredt seg.

Espen Nakstad svarer på spørsmål fra seerne. Her forklarer han hvorfor det gjøres så strenge tiltak for å slå ned på det muterte viruset, samtidig som smittetallene går ned.

Espen Nakstad svarer på spørsmål fra seerne. Her forklarer han hvorfor det gjøres så strenge tiltak for å slå ned på det muterte viruset, samtidig som smittetallene går ned.

Alle de 65 prøvene hvor det er konstatert britisk virusmutasjon i Nordre Follo, ble tatt før det ble konstatert utbrudd ved flere virksomheter i kommunen.

Det siste døgnet viser nye prøver at det muterte viruset også er funnet på helsestasjon og skole i Nordre Follo.

Det har også kommet nedslående meldinger de siste dagene om at vaksineringen i Norge kan bli opptil to måneder forsinket.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger