Hopp til innhold

– Ekstremistene trenger hverandre

Ekstreme islamhatere bidrar til å avle ekstreme islamister, advarer britisk borgerrettsaktivist. Han mener de to gruppene har mer til felles enn de liker å tro.

EDL og Profetens Ummah

SYMBIOSE: Ytterliggående grupper trenger hverandre som fiender for å rekruttere medlemmer, mener britisk aktivist. Her illustrert ved English Defense League og Profetens Ummah.

Foto: Montasje / Scanpix

– De to grupperingene lever i en form for symbiose. De får næring av hverandre, og trenger hverandre for å bygge støtter blant sine egne, sier Nick Lowles til NRK.no.

Nick Lowles

AKTIV: For tiden jobber Nick Lowles med en kampanje kalt «A plague on both your houses» for å bekjempe ekstremisme både blant innvandringsskeptikere og muslimer.

Foto: Pressefoto
invitasjon til NDL-demo i Oslo 15. desember

DEMONSTRASJON: Lørdag skal norske islam-motstandere demonstrere i Gamlebyen i Oslo.

Foto: Skjermdump

Han er grunnleggeren av den britiske organisasjonen Hope Not Hate, som kjemper mot høyreekstremisme og islam-hat.

Lowles mener English Defense Leagues mange demonstrasjoner i innvandrerbydeler har gjort det lettere for militante islamister å rekruttere medlemmer.

– EDL førte dem inn i ekstremismen

Etter at illsinte demonstranter drapert i det engelske flagget har ropt skjellsord mot muslimer, ser ytterliggående islamister en mulighet til å vinne nye tilhengere.

– Det er avhoppere som har fortalt at de ble ekstremister etter at EDL kom til deres nabolag og holdt demonstrasjoner, sier Lowles til NRK.no.

Allerede i 2010 advarte britisk politi mot den samme tendensen, skriver Daily Mail.

Lørdag skal Norwegian Defense League (NDL) sammen med den islamkritiske organisasjonen SIOE Norge demonstrere mot den påståtte islamiseringen av Norge i Gamlebyen i Oslo.

Dette er første gang anti-islamske krefter protesterer i en innvandrerbydel her til lands.

Ifølge forsker Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo kan demonstrasjonen lørdag gi næring til radikale grupper som Profetens Ummah.

– Det er ikke utenkelig at dette kan føre til en viss tilstrømning også til de mere ekstreme islamistene.

Blir kalt løgner og frafallen

Men den norske muslimen Yousef Bartho Assidiq tror ikke demonstrasjonen vil føre til at muslimer i Oslo vil la seg forføre av ekstremistiske krefter.

Han er mest bekymret for at ekstremistene på begge sider forsøker å stilne moderate muslimer og kvele all konstruktiv debatt om islam.

– Jeg føler at de fleste ekstremistiske gruppene er veldig like. Når jeg diskuterer med Profetens ummah, som er ekstremistiske muslimer, så føler jeg at de diskuterer på akkurat samme måte som NDL og gjengen, sier han til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Yousef Bartho Assidiq

ENGASJERT: Yousef Bartho Assidiq sier NDL og Profetens ummah er like farlige.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Begge grupper hevder Assidiq og andre muslimer som støtter det norske demokratiet, enten lyver eller ikke er «ekte muslimer». I deres øyne finnes det kun én form for islam, og der hører ikke Assidiq hjemme.

– Hvis man er uenig med Profetens ummah, så er man er ikke-troende, man er ikke en muslim, og blant de høyreekstreme så blir jeg sett på som en landssviker fordi jeg konverterte fra kristendommen, sier han oppgitt.

– Har mottatt drapstrusler

De mest alvorlige truslene har han fått fra høyreekstreme enkeltindivider. Tidligere har Assidiq politianmeldt to henvendelser han opplevde som dødstrusler.

– Etter diskusjoner på nett har jeg fått regelrette drapstrusler, både i posten på telefon. De har ringt hjem til bestefar midt på natta, og foreldrene mine har fått meldinger og blitt stoppet på bussen. For både meg og familien min har det vært ganske vondt i perioder, sier han.

Sammenlignet med aper av NDL-leder

På bloggen sin har han samlet en rekke trusler og sjikanerende meldinger han har fått fra islam-kritikere på Facebook. Én av dem kommer fra NDL-leder Rune Hauge, som kaller seg Leo Baardsen på nett.

Artikkelen fortsetter under bildet:

yousef assidiq hengt ut på nett

HETS: Rune Hauge, som kaller seg Leo Baardsen på nett, la tidligere ut denne fotomontasjen på NDL sine Facebook-sider. Under skriver han at det ikke har noe med rasisme å gjøre siden «idioten er etnisk norsk».

Foto: Skjermdump

Ved siden av et bilde av Assidiq har Hauge lagt til logoen til filmen «Rise of the planet of the apes». Når NRK.no konfronterer han med den sjikanerende fotomontasjen, ler han og sier at «likheten er jo slående».

– Og du kan ikke si at det er rasistisk, sier Hauge og legger til at også Assidiq oppfører seg ufint på nett.

Assidiq selv sier han har lært seg å leve med hetsen.

Mest av alt frykter han at hatpropagandaen til Norwegian Defense League og andre skal skremme muslimer fra å delta i samfunnsdebatten.

– Setter alle i samme bås

Dersom de kun motarbeidet voldelige islamister skulle han gjerne ha demonstrert sammen med dem, forteller Assidiq.

– Men når de kjemper mot alle muslimer, og bruker generaliseringer og lyver, så føler jeg at det blir vanskelig for meg i den offentlige debatten å skulle komme med kritikk av muslimer. Jeg føler at de ødelegger en sunn, kritisk debatt om samfunnsrollen til muslimer i Norge, sier han.

Derfor skal han heller delta på motarrangementet som Antirasistisk senter arrangerer lørdag. Mens islam-kritikerne holder sitt møte i Klosterenga skulpturpark i Gamlebyen, skal Assidiq holde en appell under folkefesten mot rasisme på Grønlands torg et lite stykke unna.

– Jeg føler at dette på mange måter er en like stor demonstrasjon mot Profetens ummah som det er mot Norwegian Defense League. For meg så er begge deler reinspikka rasisme og menneskehat og intoleranse, sier han.

AKTUELT NÅ