Hopp til innhold

Helseutstyr kan være laget av barn

Norske sykehus bruker medisinsk utstyr som kan være laget av barn.

Medisinsk utstyr laget av barn

Svenske Swedwatch dokumenterte for to år siden barnearbeid på fabrikker i India og Pakistan som produserte medisinsk utstyr til sykehus i Skåne.

Foto: NRK

Mye medisinsk utstyr produseres under svært dårlige arbeidsforhold i Pakistan og India, og barnearbeid er svært vanlig.

Dette dokumenterte Dagsrevyen allerede for 14 år siden, mye tyder på at problemet er like stort i dag.

- Finnes helt sikkert

Torunn Janbu i Den norske lægeforeningen

Torunn Janbu i Den norske lægeforeningen

Foto: Mats Eirik Linaae / NRK

- Det finnes nok helt sikkert sånne produkter også i dag. Hvor mange det er, vet vi ikke, sier president Torunn Janbu i Den norske lægeforeningen.

- Det blir galt om vi kjøper inn ting til helsevesenet som har gått utover helsen til de som har laget det, slår hun fast overfor NRK Dagsrevyen.

Det står nemlig ikke på utsyret hvor det er laget. Men mye tyder på at produsentene fremdeles utnytter arbeidere i Asia, og at vi kjøper det de lager.

Medisinsk utstyr

Det står ikke på utsyret hvor det er laget, men mye tyder på at produsentene fremdeles utnytter arbeidere i Asia.

Foto: NRK/ Mats Eirik Linaae

Svenske Swedwatch dokumenterte dette for to år siden på fabrikker i India og Pakistan som produserte til sykehus i Skåne.

- Vi må forholde oss til det leverandørene av hvert enkelt produkt forteller i sine dokumenter, sier Terje Skansen, som er administrerende direktør i Helseforetakenes innkjøpsservice.

- Ikke gode nok regler

Men det gjelder heller ikke klare regler for innkjøp til sykehusene når det dreier seg om barnearbeid og produksjon under dårlige forhold.

Dagfinn Sundsbø, statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet

Dagfinn Sundsbø, statssekretær, Helse- og omsorgsdepartementet.

Foto: NRK/ Mats Eirik Linaae

- Jeg tror ikke vi har gode nok regler siden disse produktene kommer inn. Jeg vet at Barne- og familiedepartementet jobber med å skjerpe reglene, og vi kommer også til å ha et spesielt fokus på det med hensyn til innkjøp for sykehusene, sier statssekretær Dagfinn Sundsbø i Helse- og omsorgsdepartementet.

Myndighetene har laget en veileder for offentlige innkjøp som stiller etiske krav. Legeforeningen krever nå at denne gjøres obligatorisk og at produsentene tvinges til å opplyse hvor utstyret er laget.

- Vi må rett og slett ikke slå oss til ro med å vedta forskrifter, men også i praksis gå inn og se hvor produktene kommer fra, sier Sundsbø.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger