NRK Meny
Normal

Havnet på glattcelle i Malmö etter cannabis-tabbe i tollen

15. april kunne norske «Anders» og to bekjente hente i overkant av 300 gram medisinsk cannabis hos tollen i Sverige. – Vi brukte nesten fire måneder på å få tilbake medisinen vår, sier han.

Toller

I Malmö tok svenske tollmyndigheter beslag i cannabisen, og først etter fem-seks timer fikk nordmennene forlate byen.

Foto: Andrew Bakama / Tullverket

Cannabis til medisinsk bruk

De tre nordmennene hadde med seg 62 slike bokser da de ble stoppet av tollen i Malmö nyttårsaften. Alle boksene ble beslaglagt.

Foto: Paal Wergeland / NRK

NRK har vært i kontakt med en av de tre nordmennene som fikk tilbake beslaglagt cannabis i påsken. Han ønsker ikke å stå frem med navn eller bilde, og omtales som Anders i denne saken.

«Anders» forteller at han og to bekjente var i Nederland nyttårsaften for å hente medisinsk cannabis. Dette er medisiner de ikke kan kjøpe i Norge. I ett års tid har Anders reist til Nederland for å kjøpe cannabis som er foreskrevet av legen hans der nede.

De tre hadde med seg i overkant av 300 gram, pakket i 62 bokser. De hadde også med en tolldeklarasjon og kvitteringer på at cannabisen var kjøpt lovlig. Likevel ble de kastet på glattcelle.

I Malmö tok svenske tollmyndigheter beslag i cannabisen, og først etter fem-seks timer fikk nordmennene forlate byen.

Toll-anklager Oscar Lindvall sier til NRK at de mistenkte nordmennene for narkotikasmugling.

– En del av vår kontroll ved grensen handler om å undersøke personer, både klær og den nakne kroppen. Det gjør vi i visitasjonsrom som ikke er låsbare, og det er ingen tidsbegrensning for dette.

– I dette tilfellet mistenkte vi de tre for narkotikasmugling. Derfor ble de pågrepet, men sluppet fri etter noen timer. Normalt kan man holdes i seks timer, sier Lindvall.

Cannabis-røyking

Schengen-avtalen åpner for at nordmenn kan ta med seg cannabis til medisinsk bruk hjem til Norge.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Godkjent legemiddel

Cannabis er et godkjent naturmedisinsk legemiddel i Nederland. På grunn av Schengen-avtalen, og dersom stoffet er foreskrevet av en lege og er kjøpt på et godkjent apotek, skal man fritt kunne ta medisinsk cannabis med seg til Norge.

«Anders» sier de fikk noen stygge bemerkninger av de svenske tollmyndighetene, som hardnakket hevdet at de tre gjorde noe ulovlig.

– De sa vi enten kom til å få en stor bot, eller ende opp i fengsel.

Men de tre unge mennene måtte verken i fengsel eller betale bøter, og 15. april kunne de altså reise ned til Malmö for å hente cannabisen.

– En unik sak

Lindvall sier at det ikke er uvanlig at tollen leverer tilbake beslaglagte varer.

– Det er for det meste varer som blir brukt som bevis i etterforskningen av ulike saker, som mobiltelefoner og datamaskiner. Når det gjelder narkotiske stoffer, skjer det når man er i tvil om hvilket preparat det dreier seg om. Det unike med denne saken, er at det åpenbart dreier seg om et cannabisprodukt.

– Det har, så vidt jeg vet, aldri skjedd at et slikt preparat leveres tilbake, sier Lindvall.

Ble nordmennene truet med fengsel og store bøter?

– Personen som blir stoppet skal informeres om mistanken om lovbrudd, og at han er pågrepet. Det har nok skjedd i dette tilfellet. Vi har ikke anledning til å prate om straffen for lovbruddet, men kan stille den mistenkte spørsmål. Vi forklarer også hva som kommer til å skje.

«Anders» hevder svenske myndigheter heller ikke ville la dem være da de hentet cannabisen i Sverige i påsken.

– Det lå en Audi bak oss hele veien fra Malmö til Göteborg. I Göteborg ble vi stoppet av tre politibiler og et stort antall politi. De sa det var en rutinesjekk, og stemningen ble etter hvert ganske aggressiv. De ba oss rett og slett pelle oss hjem, sier «Anders».

Tolldeklarasjon av cannabis

Selv om nordmennene hadde med en tolldeklarasjon og kvitteringer på at cannabisen en kjøpt lovlig, måtte de gi fra seg 62 bokser.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Kostbar behandling

Anders har i flere år slitt med angst og er diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse. I Norge ga legen ham ulike medisiner som alle hadde bivirkninger.

Da han begynte med cannabis forsvant bivirkningene.

– Alle som kjenner meg vet at jeg har det bedre nå, jeg har fått tilbake appetitten og føler meg mye bedre. Cannabisen har en god medisinsk effekt på meg.

Anders har kjøpt cannabis i Nederland i ett års tid. Hver måned reiser han ned for å hente hjem en måneds forbruk. Turene foregår vanligvis i bil sammen med andre i samme ærend.

– Det gjør vi for å spare penger. En måneds forbruk koster meg i underkant av 7000 kroner. Hele turen koster meg omtrent det jeg får av NAV i måneden, sier Anders.

Uproblematisk for norsk tollmyndigheter

Underdirektør i Toll- og avgiftsdirektoratet, Geir Høiseth, antar at grunnen til at nordmennene måtte vente nesten fire måneder på å få utlevert cannabisen, er fordi svenske tollmyndigheter måtte vente på en vurdering fra helsemyndighetene.

– Det har nok vært en såkalt avklarende sak. Vi hadde en slik avklarende sak i 2010, da en person fikk beslaglagt marihuana på Gardermoen. Saken ble avklart med Legemiddelverket, og politiet måtte levere stoffet tilbake, sier Høiseth.

Han sier innførsel av cannabis, til personlig, medisinsk bruk, er helt uproblematisk, dersom vedkommende kan dokumentere det og mengdene stemmer med doseringen fra legen.

Høiseth anbefaler alle som har med seg marihuana til å gå på rødt ved passering av tollen. Da kan man legge frem stoffet og dokumentasjonen. Han understreker at dersom verdien overstiger 3000/6000 kroner (24-timersregelen), må varene deklareres på rød sone og det må betales merverdiavgift.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger