Hopp til innhold

Har opprettet krisetelefon for veteraner

Oslo kommune lanserer nå landets første hjelpelinje for krigsveteraner og deres pårørende. – Et viktig tilbud, sier veteranorganisasjonene, som håper de som ringer vil bli tatt på alvor.

Åpning - krisetelefon for veteranen

ÅPNING: Forsvarsminister Ine Marie Eriksen og ordfører i Oslo Fabian Stang deltok da krisetelefonen for veterener åpnet i dag, mandag.

Foto: Tore Linvollen

Arve Aasbak tjenestegjorde som militærpoliti i Libanon for 26 år siden. I dag er han aktiv som rådgiver i veteranforbudndet SIOPS.

Da han kom hjem fra Libanon var det ikke et tlbud for veteranene.

– Man hadde jo kanskje spart seg en del runder og en del frustrasjon. Denne målgruppen er kanskje ikke de som roper høyest og står på barrikadene for å få hjelp. Men man trenger hjelp, sier han.

Hyppig bruk

Aasbak var blant dem som var invitert til den høytidelige åpningen av den nye telefontjenesten. Det samme var representanter for de mange veteranforbundene i Norge.

Det er rundt 50.000 nordmenn som kan kalles krigsveteraner. Asbak tror telefonen vil bli hyppig brukt.

– Men jeg håper at det ikke blir slik at; «Ok Vi har registrert at du ringer. Vi kontakter deg i løpet av et par tre dager». Når man presenterer en krisetelefon skal det representere nettopp en krise, sier Aasbak.

Krisetelefon for veteraner

FØRSTE HJELPELINJE: Oslo kommune lanserer nå landets første hjelpelinje for krigsveteraner og deres pårørende.

Foto: Tore Linvollen

Døgnbemannet

Telefonen skal være døgnbemannet og pårørende kan også ringe. På plass i den andre enden vil det sitte ansatte fra sosial- og ambulant akuttjeneste. Mennesker som har kompetanse i å møte pasienter i akutte kriser.

Om nødvendig skal de også kunne rykke ut til de som ringer. Veteranforbundet er fornøyd med tiltaket, men håper andre deler av landet også kan få tilbudet.

– Det er ikke bare i Oslo det er behov, sier Aasbak med klar oppfordring til Forsvarsministeren.

Prøveprosjekt

Ine Eriksen Søreide høstet applaus under åpningen, men tar også oppfordringen fra veteranforeningene med seg. I første omgang skal prosjektet i Oslo prøves ut i to år. Dersom det viser seg vellykket, vil det bli aktuelt med flere tjenester andre steder i landet.

– Vi må bruke veteranene som en ressurs. De kan gi mange innspill på hvordan dette og andre tilbud bør drives. Bergen har levert en handlingsplan for veteraner og det synes jeg er et arbeid det står respekt av. Våre veteraner fortjener det beste, sier forsvarsministeren.

Oslo først ute

Osloordfører Fabian Stang er fornøyd med at hans kommune blir den første i landet med et slikt tilbud.

– Vi har mange veteraner som har kjempet for vår sikkerhet ute i verden. Under uniformen finnes et menneske som trenger hjelp for å komme videre i sin hverdag, sa Stang under lanseringen av telefonen.

Veterantelefonens nummer er: 480 60 666

AKTUELT NÅ