Hopp til innhold

Håper dommeren har gjort en feil

Det er jo prinsipielt galt at en åtteåring skal betale saksomkostningene til sin overgriper, mener leder av Stine Sofies Stiftelse, Ada Sofie Austegard.

Faksimile fra TA

Agder lagmannsrett har dømt en åtte år gammel jente med hjertelidelse til å betale saksomkostningene til sin egen overgriper.

Den 63 år gamle mannen er dømt til fem måneders fengsel for seksuelle handlinger mot den åtte år gamle jenta, men ble frikjent for oppreisningskravet, skriver Telemarksavisa .

Må betale sin egen overgriper

Jentas advokat anket avgjørelsen til Agder lagmannsrett, men lagmannsretten fant ingen grunn til å behandle anken.

Lagmannsretten setter 63-åringens sakskostnader til 2.000 kroner, og i dommen står det svart på hvitt at åtteåringen må betale sin egen overgriper denne summen.

Tar saken videre

- Jeg håper at dommeren kan legge seg flat i denne saken og si at han har gjort en feil, sier Austegard.

Hun mener at det er jo det noe galt med hele systemet, dersom han har gjort alt rett.

Les også: Åtteåring må betale egen overgriper

Lagmannsretten setter 63-åringens sakskostnader til 2.000 kroner, og i dommen står det svart på hvitt at åtteåringen må betale sin egen overgriper denne summen.

- Det er jo dette som er oppsiktsvekkende her. At jenta faktisk må betale sin egen overgriper, sier Austegård.

Hun vil nå ta saken videre til justisdepartementet.

Flere dommer for seksualforbrytelser

- Vi vil se på muligheten til å ta saken videre tilsynsutvalget for dommere, og eventuelt sende brev til departementet. Dette må jo være en sak for dem, sier hun.

Den 63-år gamle mannen er dømt fem ganger tidligere, tre ganger for seksualtforbrytelser.

- Dette er nok et bevis på at gjentakelsesfaren i slike saker er veldig stor. Denne mannen har igjen fått en tidsbestemt straff. Dermed slipper han ut etter endt soning, selv om det er sånn at det er fare for gjentakelse, sier Austegård oppgitt.

Barneombud Reidar Hjermann sier i en tekstmelding til nrk.no at han har ikke anledning til å sette seg inn i saken i dag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ