Hopp til innhold

Handelsbanken: – Farlig å bygge for mye i Oslo

Eiendom Norge og finansminister Siv Jensen mener prisstigningen på bolig i Oslo skyldes at det er for få boliger. – Helt feil, sier Handelsbanken.

Sørenga

Sørenga er ett av flere store nybyggingsprosjekter i Oslo.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Nå må markedet få bygge det markedet etterspør. Det er et prekært behov for oppmyking av leilighetsnormen. Jeg vil også advare mot innskrenkning av boliglånsforskriften.

Christian Vammervold Dreyer / Adm.dir i Eiendom Norge
Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge

Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge vil ha mer boligbygging i Oslo.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det sa administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge da han la frem tidenes boligprisvekst i Oslo.

Han får støtte av finansminister Siv Jensen (Frp).

– Hovedproblemet for Oslo er at det er flere som vil bo der enn det er boliger. Vi må sørge for at det bygges nok til en anstendig pris.

Det er sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken rykende uenig i. Hun mener medisinen er helt feil.

Advarer mot overdreven boligbygging

Kari Due-Andresen

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken advarer mot for høy takt på boligbyggingen i Oslo.

Foto: Inger K. Lee/Ole P. Klepp / NRK

– Hadde det vært en skrikende mangel på boliger i Oslo over lengre tid, så ville prisene ha steget mer her enn andre steder. Det er ikke tilfelle, sier Due-Andresen.

Hun sitter med et annet bilde enn at boligmangel driver eiendomsprisene i hovedstaden.

– Befolkningstrendene i Oslo viser at befolkningsveksten har vært avtagende siden 2008. Innvandring som andel av befolkningsveksten har også vært avtagende de siste ti årene. Dermed er det i stor grad fødselsoverskudd som forklarer befolkningsveksten. Det forklarer også hvorfor boligprisene ikke har eksplodert.

Hun sier det er andre forhold som har gitt det voldsomme oppsvinget i boligprisene fra påske til nå.

– Det er et stemningsskifte i norsk økonomi. Oljeprisen har tatt seg litt opp, arbeidsledigheten har stabilisert seg og folk er mindre bekymret for norsk økonomi. Dette trekker opp boligprisene i hele landet, sier Due-Andresen før hun fortsetter:

– Problemet er hvis for mange kaster seg på bare fordi de føler at toget går. Da kan man få bobletendens med boligprisvekst som ikke er holdbar over tid, Dersom boligbyggerne bruker denne prisveksten til å sette igang overdreven boligbygging kan dette bidra til at en eventuell korreksjon av prisene blir større enn den hadde trengt å bli.

– Mer bygging, mindre regulering, like mye lån

Eiendom Norge holder på sitt.

– Ingen ønsker overdreven bygging, men slik situasjonen er i Oslo er vi langt unna det. Jeg registerer at Handelsbanken står ganske alene om dette synet. Andre bankanalysemiljøer har gått ut og sagt at mer boligbygging er riktig medisin, sier Dreyer.

Han sier det er stort press på mindre leiligheter og at leilighetsnormen som regulerer hvor mange små leiligheter man kan ha i et prosjekt bør settes til side i Oslo.

– Det vi er opptatt av er at boligmarkedet skal være velfungerende med en moderat prisvekst.

– Eiendom Norge representerer en særinteresse. Dem skal man være forsiktig med å lytte til. Vi har dykket ned i tallene og mener det ikke er grunnlag for å hevde at det er et spesielt stort boligbehov i Oslo. Da er det farlig å bygge for mye, sier Due-Andresen.

AKTUELT NÅ