NRK Meny
Normal

Hacker vant mot britisk FBI

Lauri Love er anklaget for å ha hacket en rekke amerikanske regjeringssystemer, blant annet det amerikanske forsvarsdepartementet, og NASA. Nå har en britisk domstol sagt at han ikke trenger å gi fra seg krypteringsnøkkelen sin til den britiske versjonen av FBI.

Britain Hacking Lauri Love

Lauri Love sin krypteringsnøkkel blir sikkert i hans egne hender. Dette til tross for flere forsøk fra britisk og amerikansk på å skaffe den.

Foto: Frank Augstein / Ap

Når Love i 2013 ble arrestert av National Crime Agency (NCA) ble flere datamaskiner, og harddisker konfiskert. Dessverre for NCA viste det seg at Love hadde kryptert store mengder av filene sine. Noe som gjorde at NCA ikke fikk tilgang på filene.

Den 31 år gamle dataforskeren ble bedt om å overlevere krypteringsnøkkelen sin, men nektet. I stedet saksøkte Love NCA i et forsøke på å få tilbake datamaskinene og harddiskene sine.

Da svarte NCA med å saksøke Love, for å få hendene på det krypterte materialet. Nå har en britisk domstol avslått kravet om å få Love sin krypteringsnøkkel.

Stille etter iPhone-hacking

Love sin advokat, Karen Todner, føler at NCA har vært svært opptatt av å minimere mediedekningen av saken. Hun tror det kan ha med hvor stor oppmerksomhet det ble når Apple nektet å hjelpe FBI med å hacke iPhonen til gjerningsmennene etter skytemassakren i San Bernardino.

– I andre saker jeg har jobbet med om data-hacking har NCA gjerne publisert pressemeldinger, og vært svært aktive i pressen, sa Todner før hun gikk inn i rettsalen.

Skal ha hacket NASA

Love er anklaget av amerikanske myndigheter for å ha hacket seg inn hos ulike statlige etater, blant annet det amerikanske forsvarsdepartementet og NASA. Siden han ble arrestert i 2013 har det blitt gjort flere forsøk av amerikanske myndigheter å få tak i filene til Love, i tillegg til å få han utlevert til USA.

– Det blir ingen dekryptering, sa Love etter dommen kom i dag. Nå kjemper han videre for å unngå utlevering til USA, hvor han frykter en fengselstraff på opptil 99 år.

Britain Hacking Lauri Love

LUKKER DØREN: Love vil fortsatt ikke overgi krypteringsnøkkelen som trengs for å åpne flere filer på datamaskinene og harddiskene britisk etterretning konfiskerte i 2013.

Foto: Frank Augstein / Ap

Når han kom ut av rettssalen i dag ropte han «Det er en seier, vi har unngått en katastrofe»

Kan ha viktige etterfølger

Saken til Love tar for seg viktige borgerrettigheter, ifølge advokaten hans.

– Saken reiser viktige prinsipielle spørsmål når det kommer til privatliv og retten til egen eiendom, sa Love sin advokat etter dommeren hadde avslått NCA sine krav.

BRITAIN/ File photograph shows computer hacker Gary McKinnon posing after arriving at the High Court in London

LIGNENDE SAK: Gary McKinnon ble tilbake i 2002 siktet for å ha hacket amerikansk myndigheter. USA prøvde også den gang å få han utlevert.

Foto: ANDREW WINNING / Reuters

Flere borgerrettighetsaktivister har fryktet at hvis NCA skulle få retten til Love's krypteringsnøkkelen ville det være et slag i ansiktet for borgerrettighetene.

Naomi Colvin, en aktivist for Courage Foundation, sier saken kan ha store etterfølger for journalister, aktivister og andre som har behov for å beskytte konfidensiell informasjon.

– Skulle britisk politi fått retten til Lauri sin krypteringsnøkkel vil det bli lettere for britisk politi og sikkerhetsorganisasjoner å få tilgang til, eller ta, kryptert materiale, fortalte hun The Intercept.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger