Mange tårer da Janne Kristiansen tok farvel med sine ansatte

Ansatte gråt da Janne Kristiansen tok farvel på et allmøte torsdag morgen. – Jeg var blant dem som ga henne en klem, sier tillitsvalgt for de politiansatte i PST Lasse Roen.

Politiets sikkerhetstjeneste i Nydalen

Ansatte gråt under samlingen der Janne Kristiansen i morgentimene torsdag tok farvel med arbeidsplassen.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Lasse Roen, hovedtillitsvalgt PST

Lasse Roen er hovedtillitsvalgt i PST. Han forteller at Janne Kristiansen hadde mange gode menneskelige egenskaper.

Foto: NRK

I morgentimene torsdag var alle de ansatte ved den sentrale enheten i Politiets sikkerhetstjeneste samlet til et allmøte ved etatens hovedkontorer i Nydalen.

På allmøtet tok Janne Kristiansen farvel med de ansatte.

Alle de frammøtte ble informert om det som hadde nådd mediene rundt midnatt dagen før – at sjefen Janne Kristiansen går av med umiddelbar virkning.

Les også: Janne Kristiansen går av som PST-sjef

Reaksjonene blant de frammøtte var sterke. Mange gråt og mange delte ut klemmer.

– Jeg var blant dem som ga henne en klem, sier Lasse Roen som er hovedtillitsvalgt for Politiets Fellesforbund i PST.

Roen forteller til NRK hvordan de ansatte også har sett gode sider ved sjefen som nå går av. En sjef som har møtt mye turbulens i den senere tid, spesielt etter 22. juli.

– Janne Kristiansen hadde mange gode menneskelige egenskaper. Det var mange av de ansatte som reagerte med sterke følelser på avgangen, sier Roen til NRK.

Går av på grunn av taushetsblemme

Det var sent onsdag kveld det ble kjent at Janne Kristiansen trekker seg som sjef for Politiets sikkerhetstjeneste med umiddelbar virkning.

Bakgrunnen er uttalelser hun ga under den åpne høringen i Stortingets 22. juli-komité tidligere samme dag.

På onsdagens åpne høring i Stortinget om 22. juli gikk PST-sjef Janne Kristiansen langt i å røpe at norsk militær etterretningstjeneste opererer i Pakistan.

Les mer: – Overraskende for komiteen

– Vi har samarbeid med 60 lands sikkerhets og etteretningsjenester i PST. Når det gjelder samarbeid med Pakistan, er det ikke et land vi har offisielt samarbeid med. Men vi har via e-tjenesten, de som er utenlandstjenesten har godt og nært samarbeid, eller det må de svare på selv. De har representasjon i disse landene du tenker på, og vi har et nært samarbeid med E-tjenesten, svarte Janne Kristiansen på spørsmål fra SVs Akhtar Chaudhry om hva slags kontakt PST har med Pakistan om utveksling av informasjon.

Les om situasjonen: Dette sa hun

Les mer: Chaudhry: – Jeg reagerte på svaret

I en pressemelding fra Justisdepartementet sendt onsdag kveld skrev justisminister Grete Faremo at det ikke er konstatert lovbrudd, men at det dreier seg om et mulig taushetsbrudd, og at hun derfor har godtatt Kristiansens «ønske om fratredelse».

Les også: Takvam: – Hadde ikke annet valg

– Jeg har tatt hennes ønske til etterretning, og akseptert fratredelsen som skjer med øyeblikkelig virkning, sa Grete Faremo til pressen under en pressekonferanse torsdag morgen.

Roger Berg fungerer midlertidig som leder for PST til en ny sjef overtar. Det vil bli satt i gang arbeid med å få på plass en permanent sjef.

Kristiansen får en sluttpakke på et halvt års lønn, ifølge Nettavisen.

– De ansatte må høres ved valg av ny sjef

Oppnevnelsen av Janne Kristiansen som ny sjef i PST var også turbulent.

Kristiansen ble oppnevnt av Knut Storberget etter at hun hadde blitt oppfordret til å søke jobben av den samme statsråden.

Mange mente at Storberget hadde gjort en ren politisk oppnevnelse.

Nå ber de ansatte om at også de må høres når en ny sjef skal velges.

– Fagforeningene forventer nå å bli tatt med på råd om hvem som skal bli ny sjef for PST, sier Lasse Roen.

Ifølge den tillitsvalgte har Roger Berg som nå vil fungere som sjef inntil videre sterk støtte i organisasjonen, og at han derfor bør være en av flere kandidater.

– Det er uansett viktig at en ny PST-sjef har erfaring med å lede en beredskapsorganisasjon som PST, og i alle fall erfaring fra vår sektor, sier Roen.

Vil det si at en ny politisk utnevnelse vil være uønsket?

– Ja det vil det si, svarer Roen.

SISTE NYTT

Siste meldinger