Hopp til innhold

Norske muslimer: – Ikke sammenlign oss med IS og Profetens Ummah

Norske muslimer er lei av å bli assosiert med IS, Profetens Ummah og terror. Etter en mobilisering på grasrotnivå, varsles det nå demonstrasjon foran Stortinget.

Profetens Ummah

Faten Mahdi Al-Hussaini er en av initiativtagerne til en demonstrasjon mot IS og den ekstreme gruppa Profetens Ummah. Til venstre er Profetens Ummah-leder Ubaydullah Hussain avbildet under en demonstrasjon ved den amerikanske ambassaden.

Foto: Kyrre Lien/ Johanna Engen / NTB Scanpix/Privat

– Vi vil ikke bli dømt på samme måte som Hussain. I mine øyne er han ikke engang ordentlig muslim, sier Faten Mahdi Al-Hussaini, som er en av enkeltpersonene som står bak demonstrasjonen.

Tidligere denne uken snakket talsmann for den radikale ekstremistgruppa Profetens Ummah om gruppas ideologi i et lengre intervju med VG. I intervjuet sier Ubaydullah Hussain blant annet at han er tilhenger av fremgangsmåten til den Islamske stat (IS) i Syria og Irak.

I VG-intervjuet sier Profetens Ummah-talsmannen, som i sommer ble tiltalt for drapsoppfordring, også at han mener det er greit å halshogge personer som er i krig med islam.

– Provoserende

Natt til i dag ble det kjent at IS skal ha halshogget den amerikanske journalisten James Foley. En video av halshoggingen har blitt lagt ut i sosiale medier, sammen med en oppfordring til USA om å slutte å involvere seg i områdene der IS er mest aktive.

Faten Mahdi Al-Hussaini med en blomsterbukett

Faten Mahdi Al-HUssaini er lei av å bli sammenlignet med ekstremister.

Foto: Johanne Engen / Privat

Al-Hussaini sier demonstrasjonen i utgangspunktet er rettet mot IS, men også andre med samme ideologi. Etter å ha sett intervjuet med Hussain mener 20-åringen at Profetens Ummah og IS er «på samme nivå».

– Det er provoserende at Hussain sitter og lyver i et intervju, og sier at det holder for dem som jages av IS å betale en liten skatt for å redde seg selv. Det er flere hundre tusen mennesker på flukt, og det er helt opplagt at det ikke stemmer, sier Al-Hussaini.

Så langt har i overkant av 700 personer sagt at de kommer på demonstrasjonens Facebook-side. Markeringen vil bli holdt utenfor Stortinget mandag.

– Utgir seg for å representere muslimer

Også i det irakiske miljøet i Norge har Hussain-intervjuet og ISILs handlinger skapt reaksjoner. Rådet for det irakiske samfunnet i Norge møtte tirsdag flere representanter for Frp på Stortinget, blant dem nestleder Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde.

De mener Hussain på ingen måte representerer deres folk, skriver Dagbladet.

– Han utgir seg for å representere muslimer og gjør seg til talsmann for Irak, men han har ikke noe med Irak å gjøre, sier de sju irakerne som representerer både sjiamuslimer, sunnimuslimer, kurdere og assyrere, sier Abed Akil Haten, som leder det irakiske rådet, til avisa.

– Dette er oss, som sier fra

James Foley og en maskert IS-bøddel

Ekstremistgruppa IS i Irak har lagt ut en video, som angivelig skal vise den amerikanske journalisten James Foley som bli halshogget.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Thee Yezen Al Obaide tok det første initiativet til mandagens demonstrasjon, men ønsker ikke å bli avbildet i media. Han hevder at han selv og andre initiativtagere allerede har fått uønsket oppmerksomhet som følge av arrangementet.

Al Obaide kaller demonstrasjonene er et svar på det noen har oppfattet som mangelen på en klar avstandtagen til radikalisering i deler av det islamske miljøet.

– Mange har spurt: Hvor er muslimene? Dette er oss som sier, nå er vi på banen, og vi sier hva vi mener, sier Al Obaidi.

Han er ikke i tvil om at uttalelser fra Profetens Ummah og andre ekstremister, har gjort det vanskeligere å være muslim i Norge.

– Vi får allerede pekefingeren, sammen med «du er muslim», på grunn av dette. Vi er kjempelei av å forklare oss, om den forskjellen som faktisk eksisterer, sier Al Obaide, som mener det er viktig at moskeene og et bredt lag av trossamfunn møter opp på markeringen.

– Vil ikke ha en «omvendt Breivik-hendelse»

Yousuf Gilani i Norges Cricketforbund

Yousuf Gilani (Venstre) sier demonstrasjonen arrangeres av norsk, muslimsk ungdom, som mener nok er nok.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Venstre-politiker Yousuf Gilani forklarer at demonstrasjonen har blitt til som en grasrotmobilisering, etter at flere enkeltpersoner har villet vise sin motstand mot ekstremisme.

– Dette er vanlige muslimer i gata, som har tenkt at «nok er nok». Dette er norsk, muslimsk ungdom som er lei av at ingen går ut mot Profetens Ummah, som misbruker islam. Vi er også opptatt av at det er mulig å markere før vi får en omvendt Breivik-hendelse, sier Gulani, som fungerer som gruppas talsmann.

IS har nå kontroll på om lag en tredel av Irak og Syria, etter en militær intervensjon den siste tiden. Gruppa er kjent for ekstrem voldsutøvelse, og målet er et islamistisk kalifat basert på sharia-lovgivning.

– Det som skjer i Irak nå, er noe av det verste som har skjedd i historien. IS har allerede demonstrert at de har utviklet avanserte teknikker, både når det gjelder tortur og propaganda, og det er skremmende, sier Al-Hussaini.

– Ikke varslet motdemonstrasjoner

Fungerende ordenssjef Johan Fredriksen i Oslo-politiet sier til NRK at gruppen har fått tillatelse til å bruke Eidsvolds plass i forbindelse med arrangementet.

Fredriksen sier at det foreløpig ikke er noe som tyder på at det vil oppstå uroligheter i forbindelse med arrangementet. Politiet kjenner heller ikke til at det er varslet noen motdemonstrasjoner.

– Per nå har vi ikke noen indikasjoner på det. Vi har umiddelbart heller ikke tro på at det skal oppstå uroligheter, men vil være til stede på ordinært vis for å sikre ytringsfriheten, sier Fredriksen.

– Skulle det komme noen motdemonstrasjoner, så må de forholde seg til norsk lov på vanlig måte, sier Fredriksen, som legger til at politiet vil følge med situasjonen frem mot mandag.

NRK har vært i kontakt med Profetens Ummah-talsmann Ubaydullah Hussain, som foreløpig ikke har besvart NRKs spørsmål.

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt

Fungerende ordenssjef i Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen, sier til NRK at man foreløpig har grunn til å tro at demonstrasjonene vil gå rolig for seg.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT