– Det er først og fremst smaken som gjør den så spesiell. Den er stor, kjøttfull og veldig anvendelig, sier styreleder Johs. Kolltveit i Norges sopp- og nyttevekstforbund til NTB.
Enkelte år er det nesten ikke steinsopp å finne. Andre år forekommer den i store mengder.
– Det var et skikkelig steinsopp-år for tre år siden, og det ser ikke så verst ut i år heller, sier Kolltveit.
Gode råd
Kombinasjonen av varm forsommer og fuktig skoleferie lover godt for soppentusiaster som Kolltveit.
– Det er bare å komme seg ut og gå på skattejakt i skogen, sier han.
Kolltveit anbefaler nybegynnere å slå følge med mer erfarne soppsankere for å lære hvordan man finner sopp – og ikke minst hvilke man skal holde seg unna.
– Det aller viktigste rådet jeg kan gi, er å aldri ha sopp du ikke kjenner oppi gryta, sier han.
Kolltveit anbefaler at man lærer seg hvordan en fire-fem gode matsopper ser ut, og i starten holder seg til dem. Steinsopp, piggsopp og kantarell er enkle og trygge valg, mener han.
Kontroller
I mange år har Norges sopp- og nyttevekstforbund holdt soppkontroller ved populære tursteder rundt om i landet. Men i fjor var det stopp. Manglende bevilgninger var forklaringen.
– Det var ikke først og fremst kostnadene ved selve kontrollene i seg selv, men finansieringen av vårt grunnleggende organisasjonsarbeid som var problemet. Det koster penger å opprettholde et system med kurs, etterutdanning, eksamen og sertifisering av soppkontrollører, sier Kolltveit.
Etter sju år uten offentlig støtte kom det igjen penger til soppkontroller over statsbudsjettet for i år. Dermed kan usikre sankere igjen få hjelp til å vurdere hva det er de egentlig har plukket med seg fra skogen.