Hopp til innhold

Her er norgeshistoriens nest største heroinbeslag

Tollvesenet har gjort rekordmange narkotikabeslag første halvår i år. Nylig gjorde tollerne norgeshistoriens nest største heroinbeslag i Larvik.

Norgeshistoriens nest største hroinbeslag gjort 4. juni 2013

Bare én gang tidligere har tollerne i Norge gjort et større beslag heroin enn dette. Natt til 4. juni fant tollerne i Larvik 20,8 kilo heroin gjemt i en ombygd bil.

Foto: Politiet

For nøyaktig én måned siden, natt til 4. juni gjorde tollerne det nest største beslaget av heroin noensinne her til lands, kunngjør Tollvesenet torsdag.

I en personbil som kom i land fra Color Lines danskeferje fant Sandefjordtollerne hele 20,8 kilo heroin.

Føreren var norsk og hevdet at han hadde besøkt familiemedlemmer i Tyskland. Tollerne luktet lunta, og da de tok en nærmere kikk, oppdaget de at 47-åringen hadde bygd om bilen sin for smugling.

Over 40 pakker heroin ble funnet i hulrommet i kjøretøyet. Smuglingsforsøket etterforskes nå av Vestfold politidistrikt.

Nordmann skjulte over 40 pakker heroin i bil

Den norske 47-åringen hadde laget et hulrom i bilen sin og stappet inn over 40 pakker heroin på tilsammen 20,8 kilo.

Foto: Politi

Kommer sjøveien

Hvert år smugles mange titalls tonn narkotika til Norge. Mye kommer sjøveien, og dette vet tollvesenet. Også torsdag, da NRK var med tollerne på jobb, var det flere som hadde grunn til å være nervøse.

– Tollvesenet har gjort forundersøkelser, sjekket passasjerlister og lignende. Vi har noen biler i kikkerten, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse, som også er på plass når danskebåten legger til kai i Larvik.

Også torsdag, da NRK ble med tollvesenet på jobb, ble smuglere tatt.

To dansker i en grå personbil vinkes inn.

– Vi skal til Oslo og arbeide, sier bilføreren og viser pliktoppfyllende frem legitimasjon til tolleren.

Mens bilen sjekkes, tas de unge mennene med på bakrommet. Tollerne vil undersøke om de har narkotika på seg.

Tollvesenet har gjort rekordmange narkotikabeslag første halvår i år. Så langt er det beslaglagt langt mer amfetamin og heroin enn på samme tid i fjor.

Første halvår 2013 gjorde Tollvesenet flere narkotikabeslag enn noensinne. Også da NRK var med tollerne på jobb ble smuglere tatt.

Rekordmange beslag

Tollvesenet har det siste halvåret gjort rekordmange narkotikabeslag: 2000 narkotikabeslag i første halvår 2013

– Det er 400-500 flere enn i noe tidligere halvår, forteller tolldirektør Røse.

Sålangt er det dessuten beslaglagt langt mer amfetamin og heroin enn på samme tid i fjor.

At antall beslag skyter i været betyr ikke nødvendigvis at det smugles mer.

– Smuglingsmetodene har endret seg end del. Nå er det flere smuglinger men mindre kvantum pers smugling enn det det var fro bare få år siden. Det er en måte å redusere risikoen på for smuglerne, utdyper Røse.

Gjemte kokain i lommeboka

«Vi har funn», roper brått en av tollbetjentene som har vært opptatt med å undersøke de to danske mennene som vekket mistanke.

Den ene hadde gjemt en pose kokain i lommeboka. Han blir dermed hentet av politiet. På stasjonen vanker det en bot på 8000 kroner.

Dette er ikke hverdagskost lenger for tollerne. Mens beslagene av khat, amfetamin og heroin øker kraftig, har det vært en nedgang i antall beslag av kokain og hasj.

Tollvesenet har sålangt i år bare klart å ta en snau halvkilo kokain - langt mindre enn tidligere.

– Det er dårlig. Men da bare går vi på med ny kraft. Vi tenker oss om og replanlegger. Målet er å ta mye mer enn vi klarte første halvår, sier en optimistisk Røse.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger