NRK Meny
Normal

Går tilbake på Fornebubane-løfter

«Et regjeringsskifte betyr bygging av ny fornebubane», garanterte de fire borgerlige partiene i mai. Nå kan samferdselsministeren likevel ikke love byggestart før den opprinnelige planen.

Solvik-Olsen og Hoksrud

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og statssekretær Bård Hoksrud (begge Frp) sier i dag at det kan bli utfordrende å få til byggestart på Fornebubanen før den vedtatte tidsplanen. Oslopakke 3 tilsier byggestart i 2018.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Som sitt første felles valgløfte, lovte de fire borgerlige partiene ny Fornebubane. I beste sendetid garanterte de at byggingen skulle starte straks, og med 50 prosent statlig finansiering.

– Vi kan begynne å bygge banen allerede nå, sa KrF-leder Knut Arild Hareide. Han mente at banen kunne stå ferdig innen 5-6 år.

Men nå sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) til Budstikka.no at han ikke kan love oppstart i løpet av denne stortingsperioden.

De borgerlige lover Fornebubane

De borgerlige lover Fornebubane.

– Tar begrepet løftebrudd til et nytt nivå

– Jeg kommer til å jobbe for å få utbyggingen i gang før 2018, men jeg kan ikke love det nå. Vi jobber med å få oversikt over sakene i departementet vi har overtatt, og ser på mulighetene for å starte nærmere i tid enn planlagt, sier Solvik-Olsen til Budstikka.

Både SV-nestleder Bård Vegar Solhjell reagerer sterkt.

– Fornebubanen var ingen hvilken som helst sak for de fire partiene. Det var den aller første saken de gikk ut med sammen. Dette tar begrepet løftebrudd til et nytt nivå. Det er et gigantisk tilbaketog. De sier nå det samme som den rødgrønne regjeringen har sagt, sier Solhjell til Budstikka.no.

Bård Vegar Solhjell

Akershus-representant Bård Vegar Solhjell (SV) mener Frp og Høyre tar begrepet løftebrudd til et nytt nivå når de nå går tilbake på tidlig oppstart av Fornebubanen.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Næringslivet skuffet

Også IT Fornebu-sjef Kjell Kalland er kritisk.

– Hvis de ikke klarer å forsere banen, vil hele næringslivet her ute bli særdeles skuffet. Det vil være et klart løftebrudd. Vi oppfattet det som om de mente alvor med at de skulle få fortgang i banebyggingen i forhold til hva som allerede er planlagt, sier Kalland.

Statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud (Frp), sier at hovedutfordringen er reguleringsplanene for områdene hvor banen skal gå.

– Det handler både om å finne pengene og at vi må vente til reguleringsplanen er ferdig, sier Hoksrud.

– Var det ikke da litt overilt å love dette før valget?

– Men vi mener jo fortsatt det vi sa, og står for det. Så er spørsmålet hvor kjapt vi kan få det til. Det er lenge til 2018, så mye kan skje før den tid, sier Hoksrud.

Har ennå ikke gitt opp

Han sier at det kan hende man kan starte byggingen i Bærum kommune før alt er klart i Oslo.

– Regulering og planprosesser tar lang tid, særlig i områder med mye folk. I Oslo er det mye boliger og mange å ta hensyn til, sier Hoksrud.

– Samferdselsdepartementet kunne vel også før valget fortalt dere at reguleringsplaner tar lang tid?

– Vi visste jo det. Men vi har sagt at vi har høyere ambisjoner. Oppstart før 2018 kan fortsatt skje, det. Det blir utfordrende, men det er mulig, mener Hoksrud.

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om Fornebubanen.

– Selvfølgelig et løftebrudd, mener Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

– Lovte gull og grønne skoger

– Dette er helt utrolig! Dette var omtrent det eneste alle fire partiene var krystallklare på. Å avlyse dette like etter at de har fått makt, det er underlig, mener Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum.

Han sier dette er et soleklart løftebrudd fra den nye regjeringen.

– Ingenting har endret seg siden mai, bare at Frp har fått makt. Dette sier noe om samferdselspolitikken deres. De lover gull og grønne skoger, men trekker seg når løftene skal innfris.

Venstre-nestleder Terje Breivik sier at Venstre vil fortsette å jobbe for at Fornebubanen skal stå ferdig innen 6-7 år, slik de lovte i valgkampen.

– For oss er dette like viktig som i valgkampen. Vi vil trekke fram dette i framtidige forhandlinger med regjeringen, både revidert budsjett og statsbudsjettet for 2015, sier Breivik.

Venstre-nestleder Terje Breivik om Fornebubanen.

Venstre-nestleder Terje Breivik lover å kjempe for tidligere byggestart på Fornebubanen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger