Hopp til innhold

Frykter utsettelse av privatisteksamen: – Det er et slag i trynet. Helt ærlig.

Privatisteksamener som er satt opp i Oslo mellom 14. april og 30. april. vil ikke gjennomføres. Det stresser mange elever.

Johannes Irgens Herlofson

Johannes Irgens Herlofson er en av mange elever som tar opp fag denne våren. Nå er han redd for at han ikke blir ferdig med eksamen i tide før studiestart.

Foto: Privat

– Tanken på et år til hjemme nå hvor jeg egentlig ikke gjør så mye, og hvor det jeg har gjort, blir forgjeves, er et slag i trynet. Helt ærlig.

Det sier Johannes Irgens Herlofson fra Oslo. Han skulle tatt fem eksamener i vår.

Privatistkontoret i Oslo opplyser på hjemmesiden at det ikke vil bli gjennomført noen eksamen i perioden 14.04 til og med 30.04, som følge av koronaviruset.

Mange elever lurer nå på om de får begynt på det studiet de ønsker til høsten.

– Må være mulig å gjennomføre

– Den ubestemte tida har veldig mye å si for om vi får tatt eksamen før studiestart. Blir den utsatt til jul, så er det uansett for sent, sier Herlofson.

Han har søkt seg inn på jussen og på statsvitenskap i Bergen i høst. Nå er han usikker på om han kan begynne å studere som planlagt.

Johannes Irgens Herlofson

Johannes Irgens Herlofson håper eksamen fortsatt blir gjennomført digitalt slik at han kan begynne på studier til høsten.

Foto: privat

– Jeg vil ikke klage midt oppi dette hvor folk har mista alt, men jeg synes dette skiller seg litt ut. Det er snakk om et helt år, og det er lenge. Det er en omfattende prosess å ta opp fag, sier han til NRK.

Særlig reagerer Herlofson på at det nå er muntlige eksamener som blir avlyst.

– Jeg vet at de aller fleste eksamenene mellom de datoene er muntlige eksamen. Begge mine var også det. Det er der vi privatister stiller oss spørrende til at man ikke kan arrangere noen alternative eksamener med de teknologiske mulighetene vi har i dag.

– Uforståelig

For privatister er eksamen eneste måten å få gyldig dokumentasjon når de skal søke seg videre til universitet eller høyskoler.

  • Søknadsfristen er 15. april, men med mulighet til å ettersende dokumentasjon frem til 1. juli. Etter det får man ikke søkt høyere utdanning for kommende skoleår.

Rektor ved Bjørknes privatskole i Oslo, Stefan Myrvold, er bekymret for elevene som nå ikke ser ut til å få tatt eksamen denne våren.

Stefan Myrvold, rektor ved Bjørknes privatskole i Oslo.

– ​​​​​​​Våre elever begynner å bli veldig oppgitt, lei seg og triste. De frykter at helt år med skolegang blir bortkastet for dem, og at de blir forsinket et år. Det er mange foreldre og elever som ringer oss og er helt fortvilt, sier rektor ved Bjørknes privatskole i Oslo.

Foto: Intendia

Han sier mange av privatistene er elever som tidligere falt ut av videregående skole.

– Veldig mange har av ulike årsaker, som fysiske eller psykiske, falt ut av videregående, tatt opp lån fra lånekassen, og brukt et år på å forsøke å skaffe seg studiekompetanse. Jeg synes det er noe av det aller verste, sier han.

– Håper å få gjennomført dem på et senere tidspunkt

Direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen, understreker at det de nå jobber for at eksamenene kan gjennomføres på et senere tidspunkt.

– Vi har hele tiden sagt at vi utsetter eksamen, vi kan ikke avholde dem i april, men vi håper vi kan få gjennomført dem senere på våren dersom helsemyndighetenes reguleringer endrer seg, sier hun til NRK.

Marte Gerhardsen

Direktør i Utdanningsetaten, Marte Gerhardsen, forstår at mange elever nå er stresset. Hun forteller at Utdanningsetaten jobber for at alle eksamener som er utsatt skal gjennomføres på et senere tidspunkt slik at elever fortsatt kan begynne på planlagt utdanning til høsten.

Foto: CARE Norge

Gerhardsen forklarer at privatisteksamen i Oslo er en stor logistikkoperasjon. Det er totalt 9000 kandidater, mange vakter, sensorer og mange som er involvert. Hun kan ikke love at alle får tatt eksamen.

eksamen uia studenter

Over 9000 elever tar opp fag som prvatist denne våren. Når har over 2000 av studentene fått utsatt eksamen.

Foto: Christina Cantero / NRK

I mellomtiden anbefaler hun alle elever å søke studieplasser som vanlig, og følge godt med på informasjonen som kommer.

Leter etter løsninger

Rektor ved Bjørknes skole mener at det i 2020 må være mulig å finne kreative løsninger.

– Mitt forslag er at man forlenger eksamensperioden i juni noen dager, så man får tatt igjen partiene som man ikke får gjennomført i april. Se på løsninger for fysisk eksamen og digital eksamen, mener han.

Kunnskapsminister Guri Melby (V) lover at det jobbes med å finne løsninger.

– Det er ingen tvil om at det er viktig at denne gruppa får avholdt eksamen. De har ingen andre alternativer til å få et sluttkompetansebevis, sier hun til NRK.

Hun sier regjeringen samarbeider godt med universiteter og høyskoler for å sikre at privatistene får være med i opptaket, men at det også jobbes med alternative eksamensformer.

Guri Melby (V)

– Målet mitt er at så mange privatister som mulig får tatt eksamen iløpet av denne våren eller sommeren, understreker kunnskapsminister, Guri Melby (V)

Foto: Siv Sandvik / NRK

NRK anbefaler

AKTUELT NÅ