Hopp til innhold

Frykter legestudiet i Polen ikke blir godkjent

Mange studenter er skremt etter at ANSA fraråder å ta medisinutdanning i Polen. – Det er frustrerende å ikke vite om det blir godkjent, sier medisinstudent Sofie Holtan Lakså.

Sofie Holtan Lakså, medisinstudent i Polen

MEDISINSTUDENT: Sofie Holtan Lakså studerer medisin i Polen, og frykter hun ikke får jobbe som lege i Norge når hun er ferdig.

Foto: Privat

Telefonene har ikke stått stille hos ANSA, som er foreningen for norske studenter i utlandet, etter at de advarte mot å studere medisin i Polen.

– Min første tanke var at jeg måtte finne meg en ny skole i et nytt land, sier Sofie Holtan Lakså.

Hun studererer medisin i Polen, og er straks ferdig med førsteåret på det medisinske universitetet i Białystok. Lakså forteller at studentene i Polen snakker om dette, og at mange er bekymret.

– Mange føler seg lurt

Medisinstudent Sofie Holtan Lakså

FRUSTRERT: Medisinstudent Sofie Holtan Lakså.

Foto: Privat

– At ANSA faktisk fraråder medisinstudier i Polen er skremmende og sier noe om omfanget på saken. Det er frustrerende å ikke vite noe sikkert, samtidig som mange også føler seg lurt.

Selv om det alltid er en risiko ved å studere utenlands, ble de på forhånd forespeilet et relativt sikkert løp uten problemer med godkjenning av utdanningen.

– Men vi befinner oss plutselig i en situasjon hvor vi faktisk ikke vet helt hva som skjer eller når en eventuell endring skjer, sier hun.

– Svært alvorlig

Jakob Bergvik Aure

Jakob Bergvik Aure er president i ANSA, foreningen for norske studenter i utlandet.

Foto: Odd Iversen / NRK

Årsaken til at ANSA advarer, er at det er uklart om studentene får jobbe som leger i Norge når de er ferdige.

– Dette er svært alvorlig både for studentene og for det norske helsevesenet. Studentene risikerer å ikke få brukt utdannelsen sin og norske sykehus kan gå glipp av flere kull med leger uteksaminert fra gode og anerkjente universiteter, sier ANSA-president Jakob Aure til NRK.

1200 nordmenn tar legeutdannelsen sin i landet. Lakså har fem år igjen, og vil ha is i magen før hun eventuelt søker overføring til et annet land.

– Det tydelig at ANSA tar situasjonen alvorlig og jobber for å løse den, og det er betryggende, sier medisinstudenten.

– Vanskelig å få autorisasjon

Fra 2019 må alle som studerer medisin i EU-/EØS-land få autorisasjon i landet der de studerer før de kan jobbe i Norge. Tidligere kunne de bli autorisert i Norge. ANSA er spesielt bekymret for studentene i Polen.

– Medisinstudiene og prosessen for å få autorisasjon er litt forskjellig fra land til land. Veien til autorisasjon, inkludert språkkrav og muligheten for turnus, gjør det vanskeligere i Polen enn i f.eks. Danmark eller Storbritannia, sier Aure.

Ifølge ANSA vil nye regler nemlig kreve at studentene snakker flytende polsk for å bli autorisert.

Mener regelverket er klart

Helsedirektoratet er ansvarlig for å godkjenne de nyutdannede legene.

De avviser at dagens regelverk er uklart, men sier at studentene selv må følge med på hvilke krav som stilles til autorisasjon i landet de studerer.

– De som ønsker å studere medisin i andre EU/EØS-land bør undersøke hva som må til for å oppnå autorisasjon i studielandet. Mange land har praksis integrert i studiet og gir autorisasjon når studiet er ferdig, sier Anne Farseth, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

AKTUELT NÅ