NRK Meny
Normal

Frp: - Høyre jukser med tallene

Høyre legger opp til å bruke nær 6 milliarder kroner mindre av Oljefondet enn Fremskrittspartiet. – Høyre jukser med regnskapet, mener finanspolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen (Frp).

Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Ketil Solvik-Olsen (Frp) anklager den mulig kommende regjeringspartneren for å trikse med tallene i sitt alternative statsbudsjett.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

I dag la Høyre frem sitt alternative statsbudsjett, dagen etter at Frp la frem sitt.

Høyre foreslår blant annet en kraftig redusering av formuesskatten, å øke minstefradraget med 4000 kroner, samt øke innslagspunktet for toppskatt.

– Innfører noe Frp vil kjempe sterkt mot

Høyre vil også øke matmomsen fra 15 til 16 prosent.

– På en del områder kutter de slik som oss, så det kan vi bli lett enige om. Men de innfører også økt moms på mat, de innfører plastposeavgift og øker kostnadene for barnehagene, og det er ting som Frp vil kjempe sterkt mot, sier Solvik-Olsen til NRK.

For skal det bli et harmonisk samarbeid dersom Høyre og Frp skal sitte i regjering sammen etter valget neste år, er det avstander mellom de to partiene som må tettes.

– Høyre hvitvasker oljepenger

Blant annet er det svært stor avstand mellom de to partiene når det gjelder bruken av oljepenger. Mens Frp vil bruke 5 milliarder kroner mer av Oljefondet enn det den rødgrønne regjeringen gjør, vil Høyre bruke 800 millioner kroner mindre enn regjeringen.

Dermed er det nær 6 milliarder oljekroner som skiller Frp og Høyre. Dette mener imidlertid Solvik-Olsen er triksing med tall fra Høyres side.

– Høyre henter ut 1,2 milliarder kroner fra statlige selskaper for å balansere budsjettet. Å hente ut penger fra et statlig selskap for å ta det inn i budsjettet, slik at man ikke tar pengene via Oljefondet, er jo bare å jukse med regnskapet, sier Solvik-Olsen.

– Da får en heller være ærlig på at en bruker mer penger i stedet for å hvitvaske oljepenger gjennom statlige selskaper, legger han til.

Geir-Ketil Hansen, Nordland SV

Geir-Ketil Hansen i SV reagerer sterkt på Høyre går for skattekutt for de rikeste og kutt til distriktene.

Geir-Ketil Hansen, Finanspolitisk talsperson i SV, mener Høyres statsbudsjett er en moderert utgave av Frps, men at den går i en helt annen retning enn regjeringen vil.

– Frp er på totalt ville veier når det gjelder bruk av oljefondet. At Høyre ikke støtter dem i dette betyr at dersom de kommer til makten har de en uavklart felles økonomisk politikk. Der spriker de stort, sier Hansen.

– Favoriserer de rike

Høyre har lagt inn kutt i formuesskatten på totalt 2,9 milliarder kroner. Partiet varsler dermed skatteendringer som vil komme de med høyest inntekt til gode, sier Hansen.

– De har en skatteprofil hvor de gir til de som har mest fra før. De fjerner formueskatten og arveavgiften og effekten av dette er at de gir mest skattelette til de som har mest. Tjener du over 2 millioner kroner får du 15.000 kroner i skattelette, men tjener du 250.000 får du 300 kroner i skattelette, sier Hansen.

Høyre foreslår også kutt på 1,5 milliarder kroner til næringsutvikling i distriktene, kutt til fylkeskommunene med en halv milliard kroner, og kutt på nesten 1 milliard kroner til landbruket.

Hansen reagerer sterkt på høyresidens distriktskutt.

– De kutter viktige tiltak i alle landsdeler. Det er mulig Frp og Høyre har en del uenigheter, men de er i hvert fall enige om at distriktspolitikk ikke er viktig, sier Hansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger