Hopp til innhold

Fritt Ord-prisen til Terje Tvedt

Professoren ved Universitetet i Bergen får blant annet prisen for sine uredde meninger om hvordan norske bistandsmillioner virker på U-landene som får dem.

I sin begrunnelse sier Institusjonen Fritt Ord at Tvedt på faglig grunnlag problematisert den norske bistands- og fredspolitikken.

Han har blant annet vært opptatt av forskjeller og likheter mellom tidligere tiders kritiserte kolonialisme og moderne bistandspolitikk.

 

Terje Tvedt
Foto: Lisbeth Michelsen

Tvedt har blant annet sett på den tette forbindelsen som i Norge eksisterer mellom staten, det politiske miljø, frivillige organisasjoner og forskningsinstitusjoner.

Et annet tema som har opptatt professoren sterkt, er vannets betydning for lands muligheter til utvikling - eller mangel på sådanne. Ut av dette er både historiske fagverk og TV-dokumentarer laget.

Tvedt er i nå forskningsleder ved samfunnsvitenskapelig institutt ved Universitetet i Bergen, samt at han er professor ved Institutt for geografi. Han er utdannet historiker.

Fritt Ords Pris er på 350.000 kroner og en statue laget av Nils Aas. Den regnes som en av Norges tyngste priser. Overrekkelsen skjer tirsdag 8. mai på Kunstindustrimuseet i Oslo.

I fjor fikk Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen Fritt Ord-prisen. Andre prismottakere de siste årene er Unni Wikan, Berge Furre, Nina Witoszek, Aslam Ahsan, Sabana Rehman, Nils Christie, Thomas  Chr. Wyller, William Nygaard, Aleksandr Nikitin, Kåre Willoch - og NRKs radiokanal P2.

Terje Tvedt

Forfatterskap:

  • Utviklingshjelp, utenrikspolitikk og makt. Den norske modellen (2003)
  • Verdensbilder og selvbilder. En humanitær stormakts intellektuelle historie (2002).
  • En reise i vannets historie. Fra Regnkysten til Muscat (1997–2003)
  • The River Nile in the Age of the British. Political Ecology and the Quest for Economic Power (2004)
  • En bok om maoismen i Norge (1989)

 TV-dokumentar:

  •  En reise i vannets fremtid.

AKTUELT NÅ