Hopp til innhold

Gjerningsmannen ville bli politi

Gjerningsmannen i Orlando beskrives som bodybuilder, sikkerhetsvakt, en religiøs mann og en som ønsket å bli politi.

Omar Mateen

VILLE BLI POLITI: Omar Mateen ville på et tidspunkt bli politi, men gjorde aldri noe for å realisere det.

Gjernignsmannen

DREPT: Gjerningsmannen ble skutt og drept da politiet aksjonerte for å frigi gislene.

Foto: Ap/NTB Scanpix

Mannen som utførte et angrep inne på et utested for homofile natt til søndag, er identifisert av politiet som Omar Mateen. 50 mennesker mistet livet i angrepet og ytterligere 53 er skadd.

Ifølge gjerningsmannens ekskone, Sitora Yusufiy, ville Mateen på et tidspunkt bli politi, men gjorde ikke så mye for å oppfylle studiekravene og realisere dette ønsket, melder ABC News.

– Han ønsket å bli politimann og søkte opptak til politiakademiet, sier Yusufiy, som var gift med Mateen fra 2009 til 2011.

Sitora Yusufiy var gift med Omar Mateen fra 2009 til 2011. Hun forteller at det tok noen måneder før hun fant ut hvor mentalt utsabil mannen var. Natt til søndag skjøt og drepte Mateen 50 personer på en nattklubb i Florida. Hun møtte pressen sammen med sin forlovede.

EKSKONE: Sitora Yusufiy forteller at familien hjalp henne rømme fra det voldelige ekteskapet.

Mateen hadde ikke noe kriminelt rulleblad, men ekskona hans har fortalt Washington Post at han var mentalt ustabil og banket henne regelmessig mens de var gift. De var gift fra 2009 til 2011.

Imamen ved Orlando Islamic Center, Syed Shafeeq Rahman

MOSKEEN: Imamen ved Orlando Islamic Center, Syed Shafeeq Rahman sier Omar Mateen deltok ved bønn tre eller fire ganger i uka og at han var en fredelig mann.

Foto: JOE SKIPPER / Reuters/NTB Scanpix

– Sa han var IS-tilhenger

Gjerningsmannen ble selv drept i en skuddveksling med politiet. Mateen jobbet for sikkerhetsselskapet G4S og bar våpen i forbindelse med jobben, opplyser selskapet til Reuters.

Han var en amerikansk statsborger av afghansk opprinnelse, som var bosatt i byen Fort Pierce sørøst for Orlando.

– Mateen gikk til bønn tre eller fire dager i uka, ofte sammen med sønnen sin. Han var ikke veldig sosial, men han har aldri vist tegn til vold, sier Iman Syed Shafeeq Rahman.

Myndighetene sier Mateen ringte nødnummeret 911 før angrepet og fortalte at han var tilhenger av ekstremistgruppa IS. Terrorgrupen hevder også at de står bak angrepet på nattklubben Pulse i Orlando.

– Etter min mening hadde angrepet ingenting å gjøre med IS, sier Rahman, som tror det heller skyldes mulige psykologiske problemer.

APTOPIX Nightclub Shooting Florida

ORLANDO: 50 mennesker mistet livet i angrepet og ytterligere 53 er skadd.

Foto: Phelan M. Ebenhack / Ap

– Ikke særlig religiøs

Gjerningsmannens far, Seddique Mir Mateen, som migrerte til USA fra Afghanistan, står bak et tv-program der han diskuterer saker som omhandler Afghanistan.

Faren tror angrepet kan ha sammenheng med en episode i Miami for et par uker siden. Da skal sønnen hans ha blitt sint etter å ha sett to menn som kysset hverandre.

Hans ekskone hevder at Mateen ikke var særlig religiøs og ikke hadde noen tilknytning til ekstremisme som hun visste om.

Ifølge ABC News bodde de sammen i kun fire måneder. Ekskona skal ha flyttet ut etter at hennes familie kom på besøk og så at hun ikke hadde det bra. Hun sier også at de ikke har hatt kontakt de siste sju årene.

Massakre i Orlando

STÅR SAMMEN: Homofile strømmet søndag til åstedet etter masseskytingen i Orlando, og står sammen i sorgen.

Foto: Loren Elliott / Ap

Vært etterforsket tidligere

Søndag kveld norsk tid bekreftet amerikanske myndigheter at Mateen tidligere har vært under etterforskning for mulige forbindelser til ekstrem islamisme.

– FBI ble først oppmerksom på Mateen i 2013 da han kom med provoserende uttalelser til kolleger og snakket om mulige bånd til terrorister, sa FBI-agent Ronald Hopper på en pressekonferanse.

Hopper la til at hendelsen ble grundig etterforsket, men at saken senere ble henlagt. Senere ble Mateen avhørt om sin kontakt med den antatt første amerikanske borgeren som utførte et selvmordsangrep i Syria, Moner Mohammad Abusalha.

I likhet med Mateen kom Abusalha fra Florida, men FBI vurderte kontakten mellom dem som «minimal».

SISTE NYTT

Siste nytt