Hopp til innhold

Forvirret? Dette er de nye koronatiltakene

Natt til onsdag trådte de nye koronatiltakene i kraft. Tiltakene skal vare til i begynnelsen av desember. Onsdag klokka 14 holder regjeringen ny pressekonferanse for å informere om situasjonen.

CbMhyaqs8fk

Regjeringen strammer inn og innfører nye koronatiltak for å ned den økende smitten i Norge.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mandag informerte regjeringen om de nyeste koronatiltakene. Etter at smitten har økt i Norge, strammer regjeringen inn for å hindre et større utbrudd.

Her er en oversikt over de nasjonale og lokale tiltak for å begrense smitten.

NRK forklarer

Hva er de nye koronatiltakene for hele landet?

Hva er de nye koronatiltakene for hele landet?

Hvor mange kan jeg invitere hjem?

Du kan ikke invitere flere enn fem gjester hjem til deg på besøk. Hvis de du inviterer er en annen familie, som er flere enn fem, er det greit.

Hva er de nye koronatiltakene for hele landet?

Hva med de yngste?

Barn som går på barneskole eller i barnehage kan ha flere enn fem venner på besøk hvis de som er på besøk er i samme klasse/kohort. Derfor kan de yngste fortsatt invitere til bursdag eller halloweenfest. 

Hva er de nye koronatiltakene for hele landet?

Hvor mange kan man møte i løpet av en uke?

Alle bør forsøke å møte færre folk i løpet av en uke. Det er anbefalt at man ikke har flere enn ti nærkontakter i uka. De man møter på jobb/skole teller ikke. 

Hva er de nye koronatiltakene for hele landet?

Hvor mange kan samles?

Det kan ikke komme flere enn 50 personer på private arrangementer, i leide eller lånte lokaler. Før kunne 200 samles. Smittevernregler og avstand på en meter må holdes.

Hva er de nye koronatiltakene for hele landet?

Hva med utendørs arrangementer?

Før kunne 600 personer samles utendørs på et arrangement uten faste sitteplasser. Nå må alle gjeste ha en fast plass på et fastmontert sete.

Dette er de nye koronatiltakene

Unntak for de yngste

Hvis du vil invitere familien eller venner på besøk kan du ikke invitere flere enn fem personer. Men hvis du inviterer en familie som bor sammen kan det være flere enn fem.

Denne regelen har et unntak for de yngste. Barn som går i barnehage eller på barneskolen kan ha bursdag eller halloweenfest med flere enn fem.

Lysende gresskar, Halloween

Regjeringen har gjort unntak fra koronareglene for de yngste. Barn som går i barnehage eller i klasse på barneskolen, skal kunne samles til bursdag eller halloweenfester selv om de er flere enn fem.

Foto: Erik Johansen / NTB

I tillegg har flere kommuner utarbeidet råd for en trygg «knask eller knep»-runde. Dette kan være å gå i mindre grupper enn vanlig og holde avstand, at man ikke deler godteri og venter med å spise til runden er slutt og man har fått vasket eller spritet hendene.

Voksne bes om å droppe halloweenfesten i år.

Begrenset kontakt

Regjeringen ønsker at alle forsøker å møte færre folk i sosiale sammenhenger i løpet av en uke. Grunnen til det er at det vil kunne begrense smitten, og gjøre arbeidet med å spore eventuell smitte enklere.

På private arrangementer kan det ikke komme flere enn 50 personer. Det er da en forutsetning at smittevernreglene ivaretas, blant annet må det holdes minst en meters avstand mellom gjestene. Før kunne 200 personer samles.

Utendørs kan 600 samles, men alle må ha en fast plass og setet må være fastmontert.

Karanteneregler for arbeidstakere

Det kom også nye regler for arbeidstakene fra utlandet. De som kommer fra land som EU kaller røde, får ikke lenger unntak fra karanteneplikt i ti dager.

Arbeidstakere som ikke kommer fra røde land kan få fritak fra karantene, men de må ta en koronatest hver tredje dag. I tillegg må de bo alene de ti første dagene i Norge.

Byggeplass i Oslo under korona

Byggebransjen er blant dem som er avhengig av utenlandsk arbeidskraft. Med de nye reglene som trådte i kraft natt til onsdag, blir det innstramminger på fritak fra karanteneplikt og krav om testing og boforhold for utenlandske arbeidere.

Foto: Vidar Ruud / NTB

EU definerer land som røde når det er mer enn 150 smittede per 100 000 over 14 dager. Dersom mer enn 4 prosent av befolkningen tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100 000.

Lokale tiltak

Det finnes også noen tiltak som kommuner kan innføre, hvis det plutselig blir mye koronasmitte lokalt.

Kommunen kan be om at du ikke møter flere enn ti personer i sosiale sammenhenger, utover husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter, i uka.

Gudstjeneste

Vi bør begrense hvor mange vi møter i sosiale sammenhenger i løpet av ei uke. Organiserte aktiviteter som gudstjenester og fotballtrening regnes ikke som sosiale sammenhenger når smittevernet er ivaretatt, ifølge Oslo kommune.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Fotballtrening, korøvelse, gudstjenester og andre organiserte aktiviteter regnes ikke som sosiale sammenhenger. Da kan flere møtes, så lenge smittevernregler som avstand følges, opplyser Oslo kommune.

Påbud om munnbind

Munnbind kan bli påbudt på kollektivtransport, og innendørs på offentlige steder der det er vanskelig å holde avstand.

Også på restauranter og utesteder kan det bli påbudt med munnbind når du ikke sitter ved bordet. Det kan også bli forbudt å slippe inn flere etter klokken 22:00.

Munnbind på t-banen

Oslo kommune skjerper påbudet om bruk av munnbind fra torsdag. I tillegg til i kollektivtrafikken, må man også bruke det i butikker og kjøpesentre når det ikke er mulig å holde avstand. Også på restauranter og utesteder er det påbudt med munnbind når man ikke sitter ved bordet.

Foto: Heiko Junge / NTB

Kommuner kan forby at flere enn 20 personer møtes på private arrangementer innendørs.

Det kan innføres påbud om hjemmekontor for dem som kan det, og studenter bør få digital undervisning hvis det er mulig.

Dtte er tiltak som Oslo kommune har innført.

Har du fått med deg smittevernrådene? Ta quiz'en her.

AKTUELT NÅ