Mekler på overtid: - Avklaring før 18.30

Riksmeklingsmannen varsler at det vil bli en pressekonferanse før 18.30 der det kommer en avklaring i frontfag-meklingen.

Riksmekler Nils Dalseide

Riksmekler Nils Dalseide vil holde en pressekonferanse sammen med partene før 18.30, der det vil bli en avklaring på om det blir streik i industrien eller om partene har blitt enige.

Foto: Johan B. Sættem

17 timer på overtid er det fortsatt uklart om det går mot streik eller om Riksmeklingsmannen har kommet med et forslag til løsning som partene vil godta.

Presseansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet opplyser at Riksmekleren har sagt at det vil bli en pressekonferanse med partene før 18.30, der det vil avklares om det blir streik eller om partene har kommet til enighet gjennom meklingen.

Tidligere i dag lå det an til at det kunne komme en avklaring rundt klokka 13.

Men partene har så langt ikke kommet i mål med meklingen, og det har vært antydet at det kan komme en løsning nærmere 16.

Nå er fristen endelig konkretisert, og mye tyder på at det ikke går mot streik, ifølge NRKs kilder.

– Mekler fortsatt

Klokka 13 kom LO-topp Tor-Arne Solbakken og sjeføkonom Stein Reegård til Thon Hotel Opera, der meklingen pågår.

Etter det NRK forstår vil det enten komme en avklaring i form av at partene har blitt enige, alternativt brudd neste gang Riksmekleren kommer for å orientere pressen.

Dersom mekleren kommer ut sammen med partene, har man kommet frem til enighet. Kommer mekleren alene, er det brudd, ble det sagt tidligere på dagen onsdag.

Norsk Industri og Fellesforbundet sitter fortsatt i mekling mer enn 17 timer på overtid.

Riksmekleren sa klokka 09.00 at han ikke hadde funnet grunnlag til å legge frem noen skisse, som er et samlet forslag til løsning som partene kan bli enige om.

Dermed er streikefaren fortsatt reell. Men kilder på begge sider av forhandlingene sier til NRK at de har tro på at det vil komme til en løsning.

– Vi har kommet litt nærmere på noen punkter og har fortsatt en del igjen før vi kommer til en avklaring, så vi har forsatt en del ting å arbeide med, sier riksmekler Nils Dalseide.

Onsdag morgen sa Dalseide at det forsatt gjensto noen større punkter å avklare. Meklingsfristen gikk formelt ut ved midnatt, men partene har fortsatt forhandlingene uavbrutt gjennom natten.

– Jeg mener fortsatt at det er mulig å finne en løsning, men jeg vet ikke nok til å kunne si om vi får det til, sier han.

Nærmere løsning på pensjon, står om kroner og øre

Etter det NRK har grunn til å tro er partene nå nær å finne en løsning man kan enes om i spørsmålet om tariffestet pensjon.

På forhånd har det vært trukket frem som det vanskeligste punktet i oppgjøret.

Nå er det kroner og ører det krangles mest om i følge NRKs kilder, altså den samlede økonomiske rammen for oppgjøret.

For arbeidsgiverne blir det trolig vitkig å kunne komme med et moderat økonomisk oppgjør til medlemsebedriftene sine, dersom de samtidig har gitt etter noe på vei i spørsmålet om pensjon.

– Ingen nye tidsfrister

Da Dalseide orienterte pressen klokka 09.00 sa han også at partene likevel ikke har kommet så langt at man kan legge frem en skisse til løsning.

– Det er ikke grunnlag for å legge frem noe ennå, sier Dalseide.

Han sier at stemningen er konstruktiv, men at ting tar lengre tid fordi delegasjonene har forhandlet i hele natt.

– Vi holder på så lenge det er nødvendig for å finne en løsning hvis partene vil. Det er ikke noen nye tidsfrister nå, men et spørsmål om hva som står igjen av arbeid, og om vi får det til, sier riksmekleren.

YS-forbundene Parat og SAFE forhandler samtidig med Fellesforbundet.

Dersom meklingen ikke fører til noen enighet mellom partene, vil 9.358 LO-organiserte i 102 bedrifter og 1.972 fra YS-forbundene Parat og SAFE i til sammen 25 bedrifter legge ned arbeidet umiddelbart.

Pensjon stort stridsspørsmål

Årets hovedoppgjør blir regnet som spesielt vanskelig, fordi spørsmålet om tariffesting av pensjonsordningene i privat sektor ligger på bordet.

I tillegg er det arbeidstidsspørsmål, som kan volde betydelige problemer. Normalt regner man pengespørsmål som relativt enkle å bli enige om.

Oppgjøret i industrien følges med stor interesse fordi det setter standarden for andre tariffoppgjør som kommer på rekke og rad utover våren. Det er derfor det kalles frontfaget.

Det vanskelige punktet er kravet om at også ansatte i privat sektor skal ha innflytelse på egne pensjonsordninger. LO ønsker at Fellesforbundet skal gå nettopp i front på dette punktet og åpne døren for andre forbund.

Det har arbeidsgiverne i NHO stilt seg helt avvisende til. De vil ikke at pensjon skal være en del av tariffavtalene.

Pensjonskravet har gjort at partene gikk i synet på hverandre allerede før de hadde satt seg til forhandlingsbordet.

Flagget pensjon i februar

LOs representantskap vedtok nemlig allerede i februar at pensjon skulle være ett av hovedkravene i lønnsforhandlingene.

– Når vi fremmer krav om pensjon, så skal vi ha resultat på det, på samme måte som vi skal ha resultater når vi reiser krav om andre ting. Det samlede resultatet avgjør hvorvidt det blir konflikt eller ikke, sa Arve Bakke i Fellesforbundet den gangen.

NHO svarte øyeblikkelig.

– Vårt standpunkt er krystallklart. Vi ønsker ikke en diskusjon om tariffesting av pensjonsordningene. Vi mener at tariffesting av pensjon ikke skal skje i lønnsoppgjørene, sa organisasjonens arbeidslivsdirektør Svein Oppegaard.

Hovedgrunnen til at NHO vil unngå tariffesting av pensjon, er at de frykter at det vil føre dramatisk økte kostnader for bedriftene.

– Dessuten vil tariffesting av pensjon øke forskjellene mellom organiserte og uorganiserte arbeidstakere, og medføre en betydelig svekkelse av konkurranseevnen til det organiserte arbeidslivet, sa Oppegaard til NRK.

Det fikk LO til å se rødt.

– De må jo snakke om det når det blir tatt opp i forhandlingene, enten de liker det eller ikke, sa Bakke.

– Så her har ikke NHO noe valg?

– Det har man ikke. Hvis det blir slik at med det samme vi sier «pensjon», så sier de «nei», da har du brudd i forhandlingene på ett sekund, da, svarte han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger