NRK Meny
Normal

Selger forsvarsutstyr til Amnesty-versting

Norge selger store mengder forsvarsmateriell til Saudi-Arabia – et land som begår omfattende brudd menneskerettighetene.

Saudi-Arabias kong Abdullah.

Saudi-Arabias kong Abdullah

Foto: AXEL SCHMIDT / AFP

Norge solgte i fjor forsvarsmateriell til Saud-Arabia for 100 millioner kroner. Det er en mangedobling fra året før da det ble solgt for 5 millioner.

Det er først og fremst sambandsutstyr fra Kongsberggruppen som selges til Saudi-Arabia, ikke våpen og ammunisjon som regjeringen har sagt nei til. Det kommer fram i Stortingsmeldinga om eksport av forsvarsmateriell som ble lagt fram sist fredag.

- Fredsnasjon-ambisjoner i fare

Forsvarspolitisk talsmann Bjørn Jacobsen i regjeringspartiet SV, er kritisk:

- Dette er ikke bra, og praksisen bør stoppes. Den setter

Bjørn Jacobsen (SV)

SVs Bjørn Jacobsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Han sier at Saudi-Arabia riktignok kan få tak i våpen fra andre plasser, men at eksporten av norsk materiell gjør landet bedre i stand til å sette i gang ting som kan være uheldig

- Hva er det du frykter?

- Det kan bli brukt mot eget folk eller i krigshandlinger i denne regionen.

- Ekstremt alvorlig

Menneskerettighetssituasjonen i Saudi-Arabia er ekstremt alvorlig, ifølge generalsekretær Jon Peder Egenæs i Amnesty:

- For det første er kvinner systematisk diskriminert, for det andre er tortur veldig utbredt. I tilegg vet vi at de bruker straffemetoder som pisking, amputering og at de i fjor henrettet minst 158 mennesker. De fleste av disse fikk hugd hodet av på åpne plasser, sier han.

John Peder Egenæs

Jon Peder Egenæs i Amnesty

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Han mener dagens situasjon er problematisk.

- Jeg synes at man bør sette spørsmålstegn ved det. Selv om det ikke er kuler og krutt vi selger, må vi spørre oss selv om vi skal ha stor eksport av forsvarsmateriell til et land som har så alvorlige menneskerettighetsproblemer. Saudi-Arabia er et land som på mange måter kan sammenlignes med Iran – som er et land vil aldri ville drømme om å selge forsvarsmateriell til.

- Hvorfor handler da Norge med Saudi-Arabia?

- Det handler helt åpenbart om den geopolitiske situasjonen. Mens Iran ses på en som pariakaste, spesielt av USA, så er Saudi-Arabia det motsatte. De samarbeider i den såkalte krigen mot terror og er en av verdens største oljeproduserende land.

Endrer ikke praksis

Norge har siden begynnelsen av 90-tallet eksportert forsvarsmateriell til Saudi-Arabia for nærmere 1 milliard kroner ifølge en rapport fra Norwatch.

Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet innrømmer at det er store problemer når det gjelder menneskerettigheter i Saudi-Arabia. Likevel får ikke det noen betydning for eksport av såkalt b-materiell - altså materiell som ikke dreier seg om våpen og ammunisjon.

- Hva synes du om at det kommer kritikk fra et medlem av regjeringspartiet SV?

- Vi har lært oss å leve med Bjørn Jacobsen, er statssekretærens kommentar.

Norges uttrykte ønske om å være en fredsnasjon i et dårlig lys. Om ikke Norge er krigsprofitører, er i det minste muligheten for norsk våpenindustri til å være krigsprofitører til stede, sier Bjørn Jacobsen i SV.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger