Foreldre godtar at ungdom drikker

34 prosent av foreldrene synes det er greit at ungdommer drikker litt alkohol før de er 18 år, viser en fersk undersøkelse.

Ungdomsfyll

GODTAR: En fersk undersøkelse fra alkovettorganisasjonen «Av og til» viser at 34 prosent av foreldrene synes det er greit at ungdom under 18 år drikker litt alkohol. Illustrasjonsbilde.

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Mandag fortalte NRK at politiet mener foreldre er naive som ikke tror at ungdommer drikker alkohol.

fest

UNGDOMSFYLLA: Ungdomspatruljen i Asker og Bærum politidistrikt tar ungdomsfylla på alvor. De mener at foreldre må følge bedre med.

Foto: Ellen Omland / NRK

Nå viser en fersk undersøkelse fra alkovettorganisasjonen «Av og til» at 34 prosent av foreldrene synes det er greit at ungdom under 18 år drikker litt alkohol.

– Mange foreldre sitter med en følelse av hvordan det var da de var unge, og tenker at det ofte gikk greit. Men dagens ungdom er utsatt for helt andre ting nå, sier Kari Randen, generalsekretær i alkovettorganisasjonen, til NRK.

– Bør sette klare grenser

Lørdag kveld har en gjeng med ungdommer mellom 13 og 15 år vært på fest i Bærum. De går gatelangs. I hånda har de poser, og i disse er det alkohol.

politi

SOVNET: I helgen måtte ungdomspatruljen i Asker og Bærum politidistrikt krabbe under et stabbur for å hente ut en jente som hadde sovnet.

Foto: Ellen Omland / NRK

– Jeg må nesten ta den.

Kristian Bjørberg og makkeren i ungdomspatruljen i Asker og Bærum politidistrikt beslaglegger alkoholen. Bjørberg synes foreldre bør sette klare grenser for barnas alkoholbruk.

– Jeg har møtt foreldre som har sagt: «Men herregud, jeg drakk også da jeg var 15–16 år». Det hjelper ikke, sier politibetjenten.

En 16 år gammel gutt er tatt for bruk av narkotika

SE VIDEO: Kristian Bjørberg kjører rundt i helgene for å følge opp mindreårige ungdommer som er på fest. Mange de møter er fulle og kjenner igjen Bjørberg fra skolebesøk eller at de har snakket med han på natta tidligere. Her ransaker Bjørberg bagen til en 16 år gammel gutt.

53 snakker med barna om alkohol

I undersøkelsen fra Av og til forteller åtte prosent at de har sendt barna sine med alkohol på fest. 53 prosent av foreldrene snakker med ungdommene sine om alkohol.

– Dagens ungdom hører på foreldrene sine. Hvis foreldre er opptatt av å være restriktive rundt alkoholbruk, vil det ha en betydning for hvor mye ungdommer drikker, sier Randen.

Denne lørdagskvelden fortsetter Bjørberg og ungdomspatruljen å kjøre rundt for å følge opp ungdommer. Bjørberg synes det er naivt å sende med ungdommen med to sider, og tro at det stopper der.

– Da signaliserer foreldre at det er greit at barna drikker alkohol. Det gutten vil gjøre da, er å drikke mer. Foreldre bør være tydelige overfor barna om at det ikke er greit å drikke alkohol når man er under 18 år, sier Bjørberg.

– Foreldrene våre vet at vi drikker

I går fortalte 15 år gamle Sara til NRK at de drikker og fester hver helg sammen med jevnaldrende.

– Det er noen som får lov til å ha fest, men på vestkanten er mange av foreldrene på hyttetur, så da lar de barna være hjemme. Jeg tror foreldrene vet at barna drikker, sier Sara.

17 år gamle Pernille går tredje året på videregående. Hun mener også at de fleste foreldre godtar at ungdommene drikker nå.

– Mine foreldre kjøper alkohol hvis jeg spør, sier 17-åringen og legger til at foreldrene heller vil vite hva hun drikker enn at hun kjøper fra andre.

Politiet er på en fest hvor mange mindreårige ungdommer er fulle.

SE VIDEO: Ungdomspatruljen ved Asker og Bærum og ungdomsavsnittet ved Majorstua politistasjon er på en fest hvor mange mindreårige ungdommer har drukket alkohol.

SISTE NYTT

Siste meldinger