– Ikke farlig å drikke litt med foreldrene

Tenåringer som drikker alkohol sammen med foreldrene en sjelden gang, har verken større eller mindre risiko for fyll og alkoholproblemer. Det viser en ny norsk undersøkelse.

Fest, alkohol, drikker

Undersøkelsen viser at 16 prosent av unge i aldersgruppa 14 - 17 år som har drukket alkohol, har drukket sammen med foreldrene sine.

Foto: Colorbox.com

Hvis tenåringer drikker alkohol sammen med foreldrene sine mer enn fem ganger i løpet av året, øker faren for at de unge får et problematisk forhold til alkohol.

Men lite tyder på økt risiko hos dem som drikker med foreldrene sjeldnere enn dette. Det viser en ny studie som er gjennomført ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Forekomsten av fyll og høyt alkoholkonsum er den samme både hos ungdom som aldri drikker sammen med foreldrene, og de som gjør det opptil fire ganger årlig.

Hilde Pape

Foreldre vinner ikke mye på å totalforby alkoholbruk ved spesielle anledninger, sier SIRUS-forsker Hilde Pape.

Foto: SIRUS

Samtidig er det ingen holdepunkter for at drikking av alkohol sammen med de voksne gir "trening" i fornuftige drikkevaner, ifølge undersøkelsen.

– Det er helt greit å mene at 18-årsgrensen også skal gjelde på hjemmebane. Men foreldre vinner ikke mye på å totalforby alkoholbruk ved spesielle anledninger, sier SIRUS-forsker Hilde Pape til NRK.no.

– Å drikke sammen med tenåringene sine en sjelden gang spiller liten rolle for hvordan de unge drikker når de ikke er sammen med mor og far, sier Pape til NRK.no.

Store variasjoner i Europa

Studien omfatter 7500 unge i alderen 14–17 år i 16 norske kommuner, og begrenser seg til dem som hadde drukket alkohol det siste året.

16 prosent svarte at de hadde drukket sammen med foreldrene det siste året.

Sju prosent svarte at dette skjedde minst fem ganger i den aktuelle perioden. Denne gruppa var mye mer tilbøyelig enn andre ungdommer til å drikke seg uforsvarlig fulle.

– Fem ganger er relativt ofte i en norsk sammenheng. I enkelte andre land er det mye vanligere at tenåringer drikker med foreldrene sine. Variasjonene er store innad i Europa. De fleste norske foreldre drikker ikke sammen med sine mindreårige ungdommer, forteller Hilde Pape.

Fulle sammen med barna

Foreldrenes egenskaper er også kartlagt.

– De som drikker sammen med tenåringene sine har en tendens til å skille seg negativt ut, særlig hvis slike drikkeepisoder forekommer relativt ofte. Disse foreldrene er oftere fulle når barna er til stede, og de forsyner tenåringene med drikkevarer når de skal på fest i større grad enn andre foreldre, sier SIRUS-forskeren.

– Studien viser at dette er foreldre som er lite flinke til å sette grenser. De har et mindre nært og godt forhold til barna sine enn andre foreldre, sier hun.

Det er første gang dette dokumenteres i en vitenskapelig studie. Hilde Pape mener at undersøkelsen gir et rimelig godt bilde av ungdom generelt i Norge. Hun understreker at det ikke kan trekkes bombastiske konklusjoner, men at studien langt på vei nyanserer det mange har trodd tidligere.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)