Hopp til innhold

Foreldre følger barnehagedagen fra time til time

Flere ganger om dagen sender barnehageansatte meldinger og bilder om hva barna leker med, hvor mye de har spist, når de fikk ny bleie og når de sover formiddagslur.

Flere barnehager har tatt i bruk apper hvor de sender meldinger og bilder til foreldre om hva barna gjør i løpet av en dag.

FØLGER MED: Ved hjelp av en app kan foreldre få med seg når barnet spiser, sover og leker.

Barna i Espira barnehage klatrer, balanserer og løper rundt, mens pedagogisk leder Cecilie Lofthus forsøker å fange øyeblikkene med iPaden.

– Jeg legger ikke ut helt vilkårlig. De skal si noe om hva barna har gjort, forklarer hun.

Bilder og tekst legger hun inn i en rapport som sendes til foreldrene.

Liker systemet

Lina Barane

FONRØYD: Linda Barane synes det er praktisk med opplysningene fra barnehagen

Foto: Sara Ringhagen / NRK

– I dag har jeg fått to rapporter, fire hendelser, tre meldinger og noen bilder, forteller Lina Barane og titter ned på mobiltelefonen.

Hun er mor til ettåringen Leon Barane, og storfornøyd med barnehagens deling.

– Her leser jeg at han ble lagt 11.07, og våknet 12.43. Det er veldig praktisk for meg å vite, siden han har slitt med søvnen i overgangen fra hjem til barnehage, sier hun.

Til og med meldinger om hva som er kommet i bleia, tikker inn på telefonen til Lina.

– Det er bedre å få det på mobilen enn å spørre om det i gangen. Vi driver med pottetrening nå, så det er nyttig, mener hun.

Brer om seg i Barnehage-Norge

Flere hundre barnehager har det siste året innført smarttelefonsystemer som gjør det mulig for foreldre via en app å følge med på hva barna gjør i barnehagen og hvordan de har det.

Det finnes flere slike apper på markedet, som barnehagene kan kjøpe og bruke i kommunikasjon med foreldrene, blant annet My Kid og Kidsagram.

Espira barnehage har utviklet sin egen portal som kalles Spireportalen. Samtlige Espira-barnehager i Norge, 80 til sammen, bruker denne appen.

Kritisk

Får beskjed om barnas bleieskift

POPULÆRT: Flere barnehager har tatt i bruk apper som gjør det mulig for foreldre å følge med på det barnet foretar seg.

Foto: Sara Ringhagen / NRK

Professor Anne Greve ved Universitetet i Oslo er redd dokumentasjonen stjeler tid fra de ansattes tid med barna.

– Barn har rett til å slippe å bli overvåket og dokumentert hele tiden på lik linje med at voksne slipper det, mener Greve.

– Jeg kan forstå foreldres behov for å følge med på hva som gjøres i barnehagen, men jeg tror det er et tillitsforhold mellom foreldre og barnehagen som må bygges opp på en annen måte, sier hun.

– Har alltid registrert

Kathy Dayvary, styrer i Espira Torshovdalen

IKKE NYTT: Styrer i Espira Torshovdalen sier de alltid har registrert opplysningene om barna, men at de nå sender til foreldrene på mobilen.

Foto: Sara Ringhagen / NRK

Styrer Kathy Dayvary i Espira Torshovdalen mener fotografering og rapportering ikke ødelegger relasjonen mellom de voksne og barna.

– Hvis du hele tiden går med ansiktet bak en iPad, kan det gjøre det. Men hos oss er vi alltid flere voksne sammen med barna, sier Dayvary.

– Hvorfor er det nødvendig?

– Det trenger ikke nødvendigvis være nødvendig med denne informasjonen. Men dette er ting vi alltid har registrert, som soving, vekking, bleieskift. Vi har alltid dokumentert ved å henge opp bilder, men nå skjer det gjennom en digital hverdag, svarer Dayvary.

AKTUELT NÅ