Hopp til innhold

Forbrukerrådet: 4 av 5 leppepomader kan være farlige

En omfattende test, gjort av Forbrukerrådet, viser at helt lovlige leppepomader inneholder stoffer som kan gi hormonforstyrrelser, kreft og allergier. Ni av testens verstinger er rettet mot barn.

En omfattende test, gjort av Forbrukerrådet, viser at helt lovlige leppepomader inneholder stoffer som kan gi hormonforstyrrelser, kreft og allergier. Ni av testens verstinger er rettet mot barn.

Dianavir Kaur

Dianavir Kaur i åttende klasse ved Sagene skole synes det er ubehagelig å tenke på at leppepomader kan inneholde skadelige kjemikalier.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

– Det er spesielt alvorlig at vi fant hormonforstyrrende stoffer i produkter rettet mot barn, fordi barn ikke har utviklet et hormonsystem som kan håndtere slike kjemikalier, sier Randi Flesland, direktør i Forbrukerrådet.

I alt 50 leppepomader solgt i butikker som H&M, TGR, Nille og andre vanlige dagligvareforretninger er testet med sikte på å finne kjemikalier som kan gi hormonforstyrrelser eller fremkalle allergier.

Hele 80 prosent av de testede produktene inneholder stoffer i en eller begge kategoriene. Halvparten av pomadene som er testet innholder varianter av parabener, et vanlig brukt konserveringsmiddel i kosmetikk. Forskere mistenker at parabener kan forstyrre hormonsystemet - særlig hos barn.

Forbrukerrådet tester leppepomader
Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Alle hender i været

Ved Sagene ungdomsskole rekker alle jentene i klassene 8 A og 8 B hånda i været når de blir spurt om de bruker leppepomade.

Randi Flesland i Forbukerrådet

Randi Flesland i Forbukerrådet mener dagens EU-regelverk for parabenepåvirkning er for slapt.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Alva Ødemark gjetter på at hun har rundt 10 leppepomader. Om disse inneholder stoffer som kan være farlige, har ikke 13-åringen oversikt over.

Det er mange som ikke får med seg sånt, jeg visse ikke om det. Særlig hvis det gjelder produkter for barn er sjansen stor for at de ikke tenker på det, sier Ødemark.

Innenfor EU-regler

Butikkene NRK har vært i kontakt med viser til produktene på Forbrukerrådets liste er helt lovlige å selge og i tråd med EUs regelverk.

Alva Ødemark på Sagene skole

Alva Ødemark i åttende klasse ved Sagene skole tror mange barn og unge ikke er klar over om det finnes skadelige stoffer i leppepomadene de bruker.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

– Ut ifra de retningslinjene som gjelder per i dag er det fullt lovlig å bruke parabener i kosmetikk, så lenge EUs grenseverdier overholdes, bekrefter Rune Jemtland, seniorrådgiver i Mattilsynet overfor NRK.

Randi Flesland mener regelverket er for slapt, og er bekymret for den totale mengden parabener nordmenn utsettes for i hverdagen. Hun viser til at det også kan være parabener i sjampo, såpe og deodorant og kremer.

– Norske forbrukere bør være mer bevisste, og bruke forbrukermakten til å velge bort disse produktene, og heller velge de som er gode, mener Flesland, og påpeker at flere av de «gode» leppepomadene har Svanemerket.

Nille & TGR trekker tilbake

NRK kontaktet noen av kjedebutikkene som selger produkter på Forbrukerrådets liste. Etter dette har både Nille og Tiger valgt å trekke tilbake leppepomader rettet mot barn.

Hennes & Mauritz fører tre av barneproduktene som kom dårlig ut i testen. I en e-post til NRK skriver PR-sjef i H&M Norge, Vibeke Holann, at «H&M-gruppen følger EU og Norges regulativer».

– Produktene har blitt godkjent som trygge produkter for barn.

– Men er det etisk betenkelig?

– NRK fikk H&M sitt svar i går og vi ønsker ikke å kommentere mer utover den bakgrunnsinformasjonen og fakta NRK har fått, skriver Holann.

Live Pokorny

Live Pokorny i åttende klasse ved Sagene skole tar på leppepomade.

Foto: Ingrid Tinmannsvik / NRK

Les hele Forbrukerrådets test her.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ