Hopp til innhold

Stadig flere tror kontantene forsvinner

Flere enn før klarer seg helt uten kontanter i lommeboka. Hele 4 av 10 tror at kontanter vil forsvinne som betalingsmiddel, viser en ny undersøkelse fra Evry.

Servertog

HER REGISTRERES PENGETRANSAKSJONENE: Stadig færre bruker kontanter, mens bruken av elektroniske penger øker. De aller fleste transaksjoner i nettbank eller minibank registreres i en av dataserverne hos Evry på østlandet. På bildet: Innsiden av et såkalt servertog, en lang rekke dataservere.

Foto: Johan B. Sættem

Viftestøyen er så kraftig at man må heve stemmen for å høre hverandre snakke, i en av hallene med dataservere hos IKT-selskapet Evry på Østlandet.

Torgeir Kristiansen, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Evry

Torgeir Kristiansen, direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar i Evry

Foto: Johan B. Sættem

Selskapet leverer og drifter løsninger for majoriteten av de norske bankene.

– Det du hører er lyden av millioner av transaksjoner som går gjennom norske banker og betalingssystemer, sier Torgeir Kristiansen, som er direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt hos Evry.

De siste årene er elektroniske pengetransaksjoner økt kraftig på bekostning av kontanter.

– Vi ser at andelen som synes at det er greit å gå uten kontanter i lommeboka øker år for år, sier Kristiansen.

LES OGSÅ: - Norge kan bli første land uten kontanter

I en landsrepresentativ undersøkelse som Ipsos MMI har utført for Evry svarer 12 prosent at de vanligvis ikke har penger i lommeboka. Men forskjellene mellom generasjonene er store.

Mens 20 prosent av de som er mellom 25-39 klarer seg uten penger i lommeboka, er tilsvarende tall kun 4 prosent for de over 60 år.

Blant de som har med seg kontanter, er det sedler som gjelder. Mellom 200 og 600 kroner er mest vanlig.

LES OGSÅ: Her går 30 millioner kroner i kverna

Stadig flere tror at Norge i fremtiden vil være et land uten kontanter. Men på gaten i Oslo er det blandede meninger om hvorvidt kontantene vil forsvinne eller ei.

VIDEO: Stadig flere tror at Norge i fremtiden vil være et land uten kontanter. Men på gaten i Oslo er det blandede meninger om hvorvidt kontantene vil forsvinne eller ei.

Tror kontanter forsvinner helt

Hele 40 prosent tror nå at kontanter vil forsvinne helt som betalingsmiddel. Det er en økning fra 34 prosent fra tilsvarende undersøkelse i fjor.

PENGER

BLIR BORTE? I fremtiden kan fysiske kontanter tenkes å bli erstattet med mobile kontantløsninger eller elektroniske kontantkort.

Foto: Kallestad, Gorm / NRK-SCANPIX

De færreste tror imidlertid at det blir slutt på fysiske penger med det første. Kun 1 prosent tror at kontanter forsvinner som tvungent betalingsmiddel i løpet av de nærmeste tre årene.

Kristiansen i Evry mener at den teknologiske utviklingen allerede er kommet så langt at penger mer eller mindre er overflødige for norske forbrukere.

LES OGSÅ: Vil ha saftig gebyr på uttak av kontanter

– Selv ved en veibom midt på fjellet eller i en brus- eller sjokoladeautomat på jernbanestasjonen, kan man nå betale ved hjelp av elektronisk overføring i stedet for kontanter, sier han.

Blant de som tror at kontantene etter hvert vil forsvinne, er det 7 av 10 som tror at det vil ta mer enn ti år før kontantene blir borte.

LES OGSÅ: Til kamp mot kontant betaling

Kontantbruken halvert på ti år

Tall fra Norges Bank viser at kun 6 prosent av betalingstransaksjonene her i landet ble utført med kontanter i 2011. Det er lavere enn i de fleste andre land, og tilnærmet en halvering de siste ti år.

Samtidig øker bruken av betalingskort. Fra 2010-2011 økte kortbruken med 9 prosent, ifølge Norges Banks årsrapport for betalingssystemet.

Ifølge Norges Bank var de samlede kostnadene ved bruk av kontanter 3,5 milliarder kroner i 2009.

Serverparker store som flere fotballbaner

I serverparker store som flere fotballbaner håndteres majoriteten av alle norske elektroniske pengetransaksjoner. Av sikkerhetshensyn finnes det backup på andre geografiske steder.

Foto: Johan B. Sættem

AKTUELT NÅ