Hopp til innhold

Til kamp mot kontant betaling

Fra 1. januar straffes næringsdrivende som betaler kontant for varer eller tjenester som koster 10.000 kroner eller mer.

Øivind Strømme, avdelingsdirektør i Skatteetaten

Øivind Strømme, avdelingsdirektør i Skattedirektoratet.

Foto: Linda Reinholdtsen

Fra 1. januar får ikke næringsdrivende fradrag i skatt eller moms for kjøp av varer og tjenester for over 10.000 kroner. Årsaken er at skattemyndighetene ønsker å komme den svarte økonomien til livs.

– Vi vil ikke at hverken folk eller bedrifter skal betale store beløp kontant. Gjennom undersøkelser vet vi at de som driver svart betaler kontant. Det er noe vi ønsker å komme til livs, sier avdelingsdirektør Øivind Strømme i Skattedirektoratet til NRK.

Skattemyndighetene mener at det er svært viktig å bekjempe svart arbeid fordi det er konkurransevridende. Årsaken er at de som driver svart kan prise sine tjenester lavere, fordi de ikke betaler skatter og avgifter i henhold til regelverket.

Dermed kan de svartarbeidende utkonkurrere andre seriøse bedrifter som følger reglene.

Les mer:

– Svart arbeid det største problemet i byggenæringen

Tømrermester Kjetil Eriksen

Tømrermester Kjetil Eriksen driver en mellomstor virksomhet i byggebransjen i Oslo. Her foran en enebolig under oppføring på Furuset i Oslo.

Foto: Johan B. Sættem

Tømrermester Kjetil Eriksen sier til NRK at svart arbeid er det største problemet i byggenæringen i dag. Skattemyndighetenes "forbud" mot kontant betaling er et godt tiltak for å komme svart betaling til livs - i de bedriftene som både driver svart og hvitt.

– Sammen med at det nå tas ut tiltale og dom mot forbrukere som bestiller svart arbeid, er dette et godt tiltak. Problemet med svart arbeid er at de seriøse bedriftene utkonkurreres, sier Eriksen.

Han tror imidlertid ikke at bedriftene som kun driver svart vil rammes av de nye reglene.

– De rene kølsvarte bedriftene vil nok i mindre grad rammes, fordi de i liten grad ser noe til momsen hverken inn eller ut, sier Eriksen.

Ketil Lyng, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening

Ketil Lyng, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening.

Foto: Johan B. Sættem

- Svart arbeid rir byggenæringen som en mare, og vi må komme det til livs, sier Ketil Lyng, administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, til NRK.

Han mener at det er utrolig viktig at det jobbes på høytrykk med nye regler som gjør at det blir lettere å drive seriøst i byggebransjen, og samtidig gjør det vanskeligere for de som jukser.

– Ikke til krig mot kontanter

Avdelingsdirektør Øivind Strømme i Skattedirektoratet avviser at skattemyndighetene nå går til full krig mot kontanter.

– Alle som driver næringsvirksomhet i 2010 har en bankkonto og kan enten betale med kort eller gjennom nettbanken sin. Så dette blir ikke tungvint for den enkelte næringsdrivende heller, sier Strømme.