Hopp til innhold

Flere fullvaksinerte enn uvaksinerte innlagte på sykehus

De siste ukene har antall fullvaksinerte som legges inn på sykehus med korona økt. Ifølge FHI er dette forventet fordi antall fullvaksinerte i landet øker.

Julie Nestaker er sykepleier ved akuttmottaket på Lovisenberg sykehus.

Vaksinen beskytter ikke 100 prosent mot sykdom, dermed må man regne med at flere fullvaksinerte vil bli lagt inn på sykehus.

Foto: Privat

Andelen fullvaksinerte som legges inn på sykehus med covid-19 er nå høyere enn andelen uvaksinerte.

59 nye personer var innlagt på sykehus med covid-19 i uke 41, ifølge den siste rapporten fra FHI. 56 prosent av disse var fullvaksinerte, mens 44 prosent var uvaksinerte.

Blant de fullvaksinerte som blir innlagt, er det flere eldre personer med risikofaktorer.

Direktør i FHI, Geir Bukholm, påpekte tidligere til NRK at etter hvert som vaksinasjonsgraden blir høyere, blir også andelen fullvaksinerte som legges inn på sykehus høyere.

onFa7Yp8qIw

Smitteverndirektør i FHI, Geir Bukholm

Foto: Berit Roald / NTB

– Landene med høyest vaksinasjonsdekning vil ha den høyeste andelen av fullvaksinerte innlagte. Det er ikke en konsekvens av at vaksinene virker dårlig, men av at vi har en høy vaksinasjonsdekning, sa Bukhollm.

Vaksinasjon og gjennomgått covid-19 gir god beskyttelse. Det er imidlertid ingen garanti mot å bli smittet av korona på ny, og dermed smitte andre. .

Du kan også bære smitte uten å være klar over det selv.

Urovekkende

– Trenden i Norge med flere fullvaksinerte som legges inn på sykehus er den samme som i andre land. Det er egentlig ikke så overraskende. Vi har hele tiden har visst at vaksinene ikke beskytter 100 prosent mot sykdom, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad

Assisterende direktør Helsedirektoratet Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nakstad sier det er urovekkende at antallet øker.

– Det skyldes nok delvis den økte kontakten mellom mennesker i et normalisert samfunn, dels at vaksineeffekten svekkes over tid.

Nakstad sier det ser ut som at vaksinering med en tredje dose virker godt mot innleggelser.

– Den effekten vil vi nok også se i Norge de neste månedene.

Ingvild Kjerkol (Ap)

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Har god kontroll

– Etter hvert som vaksinegraden går opp så vil også andelen smittede selv om de er vaksinert, stige. Det sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Hun sier at det foreløpig ikke er noen grunn til bekymring.

– Dette blir overvåket nøye. Det vi ser på er flere parametere, som antall intensivplasser og antall innlagte. Og vi har god kontroll på pandemien. Vi håper det fortsetter sånn, sier Kjerkol.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger