Færre voldtektsdommer

Færre dømmes for voldtekt, og et utvalg tror DNA-analyser kan være grunnen.

Tidligere nektet voldtektsmenn for å ha vært til stede på åstedet. Når DNA-prøver nå kan bevise at de var der, sier de heller at samleiet var frivillig. I retten er det mye vanskeligere å bevise tvang enn tilstedeværelse.

Kan knyttes til åstedet

Denne teorien er en av flere Riksadvokatens voldtektsutvalg jobber med for å forklare nedgangen i domfellelsene i voldtektssaker, skriver Aftenposten.

- DNA har medført at det er lettere å knytte personer til et åsted. Tidligere var dette kanskje den vanskeligste delen av etterforskningen, og ofte nektet gjerningsmannen å ha vært til stede. Men det er samtidig en veldig komplisert løgn. Man kan stille kontrollspørsmål, og begynne å spørre hvor han så var, hvem han var sammen med, og så videre, sier statsadvokat Bjørn K. Soknes, som leder utvalget, til avisen.

Innrømmer å ha vært til stede

Forsvarer Harald Stabell kaller teorien interessant, og advokat Anne K. Bohinen, som har vært bistandsadvokat i flere voldtektssaker, synes teorien stemmer godt overens med virkeligheten.

- Jeg har hatt flere saker hvor mistenkte nektet for å ha vært til stede, men ble dømt da påtalemyndigheten la fram bevis for tilstedeværelse. Men nå ser jeg i økende grad at gjerningsmenn innrømmer forholdene, og samtidig hevder samleiet var frivillig, sier Bohinen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger