Hopp til innhold

Flere døde og savnede i Italia og Frankrike etter uvær

Sju personer har mistet livet og minst åtte er savnet etter et voldsomt uvær i grenseområdene mellom Italia og Frankrike. Mange byer er isolert på grunn av flom og jordskred.

Flom i Sør-Øst-Frankrike

En bil graves fram etter uværet i byen Breil-sur Roya i Sør-Frankrike. Uværet gjorde store skader.

Foto: NICOLAS TUCAT / AFP

Italienske medier melder at sju personer er døde i regionene Piemonte og Liguria.

I Frankrike er åtte personer savnet i områder utenfor Nice etter kraftige oversvømmelser. Blant dem er to brannmenn. Det utelukkes ikke at antall savnede kan stige.

Begravd i gjørme

Kraftig regnvær og vind har ført til flom og jordskred i grenseområdene. Broer, veier og hus ble revet med av jord- og vannmassene. Mange landsbyer er helt isolert fra omverdenen.

Også innlandet i franske Provence er hardt rammet av uværet.

Rundt 1000 redningsarbeidere og militære jobber i områdene for å finne overlevende og hjelpe mennesker som er sperret inne i husene sine. Det deles ut mat og flys inn drikkevann til de isolerte landsbyene.

Jordskred i Breil-sur Roya i Sør-Øst-Frankrike

En kvinne betrakter skadene etter stormen i Sør-Øst-Frankrike

Foto: NICOLAS TUCAT / AFP

– Det vi gjennomgår, er helt utenom det vanlige, sier Bernard Gonzalez, prefekt i Alpes-Maritimes-regionen i Frankrike.

Han fortalte at det falt 600 millimeter regn i løpet av 24 timer i de hardest rammede områdene.

Lørdag inspiserte Frankrikes statsminister Jean Castex skadene fra helikopter. Han sa etterpå at regjeringen har aktivert sin kriseplan for naturkatastrofer

Ber om hjelp fra staten

I Italia rammer uværet regioner som fra før er hardt presset på grunn av koronapandemien. Piemonte og Liguria har gått glipp av flere hundre millioner i skatteinntekter på grunn av pandemien. De ber nå nasjonale myndigheter om å gripe inn.

– Hvis staten ikke griper inn, kommer vi ikke til å komme gjennom det, sier president Alberto Cirio i Piemonte til avisen La Stampa.

 Elven Cervo gikk over siden bredder og rev med seg bygninger i landsbyen Biella i Piemonte-regionen i Italia. Grenseområdene mellom Italia og Frankrike er hardt rammet av kraftig uvær.

Elven Cervo gikk over siden bredder og rev med seg bygninger i landsbyen Biella i Piemonte-regionen i Italia.

Foto: AP

AKTUELT NÅ