Hopp til innhold

Fjorårets hetebølge gir mer pollen i år

Pollensesongen er i gang to uker tidligere enn vanlig. Sommervarmen fikk bjørk, or og hassel til å bygge opp store lager av pollen.

Bjørkepollen

HOST, HARK. SNUFS: Det er fortsatt en stund til bjørka brister, men i år har den mer pollen enn vanlig på lager.

Foto: Janerik Henriksson / Tt / NTB scanpix

Pollenvarslinga sender etter planen ut årets første varsel denne uka. Hassel er først ut med å spre det allergifremkallende arvestoffet sitt.

Pollensesongen i Norge starter vanligvis i begynnelsen av mars, men i år er den rundt to uker tidligere ute.

– Det er vanskelig å si hva som er normalt. Vi har mye mer ustabilt vær enn før som følge av klimaendringene. I fjor hadde vi en nokså streng vinter med sein blomstring, men året før var det mildt og da kom det første pollenet i slutten av januar. I år tror jeg vi ligger litt foran skjema, sier Hallvard Ramfjord ved Pollenvarslinga til NRK.

Væravhengig

Pollenanalytiker Hallvard Ramfjord, NTNU

OVERVÅKER: Pollenanalytiker ved NTNU Hallvard Ramfjord regner med å sende ut det første varselet denne uka.

Foto: Per Harald Olsen, NTNU

Forskere ved institutt for biologi og miljøvitenskap ved universitetet i Göteborg advarer overfor Sveriges Radio om at fjorårets varme sommer har ført til flere rakler med pollen på trærne.

– Vinteren bestemmer når sesongen starter, men pollenmengden ble bestemt allerede i fjor sommer. Bjørk, hassel og or-sesongen kommer til å bli de vanskeligste på lang tid for dem som er allergiske, sier Åslög Dahl ved instituttet.

Ramfjord tror forholdene kan overføres til Norge, men vil ikke gå god for at pollenspredningen blir verre enn før.

– En ting er hvor mye som produseres. Noe helt annet er hvor mye som spres. Det er væravhengig. Får vi regn, vil det rense lufta for pollen. Varmt og fint vær er ikke bra vær for dem som er allergiske, sier Ramfjord.

– Begynn med medisinene

Ramfjord samler inn målinger fra 12 pollenstasjoner fra Kristiansand i sør til Kirkenes i nord. Pollenvarslingen er finansiert av Helsedirektoratet og bemannet av Astma- og allergiforbundet og de har gjort målinger siden 1975.

– Nå er vi akkurat i starten av målingen og vi kommer trolig til å sende ut det første varselet i morgen. Jeg tror nok at det ikke er lenge før de som er allergiske begynner å merke det, sier Ramfjord som råder de som bruker forebyggende medisiner om å begynne nå.

NRK-fotograf Roger Myren har fanget øyeblikket når raklene brister.

SE VIDEO: NRK-fotograf Roger Myren har fanget øyeblikket når raklene på bjørka brister.

I Norge er det i dag vel én million av oss som er rammet av allergi mot én eller flere pollenarter. Det tilsvarer 20 prosent av befolkningen. Går man tilbake til 1975, var det kun fem prosent som møtte våren med rennende neser og kløende øyne.

Helsedirektoratet anslår at pollenallergi koster samfunnet 10 milliarder kroner i året. Beløpet innbefatter både medisinering, legebehandling og ikke minst fravær fra jobb.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger