Hopp til innhold

Fire drept av politiskudd siden 2002

Mannen som ble skutt av politiet i Kristiansand natt til søndag er den fjerde som dør av politiskudd i Norge de siste 14 årene.

Politi med våpen

Politibetjenter med tjenestepistol.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Mannen som ble skutt av politiet ved Gartnerløkka i Kristiansand natt til søndag, døde senere av skadene på Sørlandet sykehus.

Sist gang noen døde av et skudd avfyrt av politiet her til lands, var 26. september i fjor. Da var det ni år siden sist.

Politiet hadde da rykket ut til en bolig i Ottestad i Stange kommune. Da mannen som bodde i leiligheten åpnet døra, trakk han fram et våpen og skjøt mot en av politibetjentene. En annen politimann trakk sin pistol og skjøt mannen. Politiet ble frikjent i saken.

I 2014 ble ingen personer skadd eller drept av politiskudd. I perioden 2002 til 2013 ble to personer drept og 18 såret av skudd fra politiet, ifølge Politidirektoratets statistikk.

De siste årene har politiet truet med å bruke våpen mellom 42 og 75 ganger i året, men kun avfyrt skudd opptil seks ganger per år, ifølge den samme statistikken, som ikke inneholder tall fra den midlertidige bevæpningen av politiet som startet høsten 2014. Vådeskudd er heller ikke med i oversikten.

I Sverige, der politiet er permanent bevæpnet, har antallet dødelige politiskytinger økt kraftig de siste årene. Siden 2013 har mellom to og fire personer blitt drept av politiskudd hvert år.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger