Hopp til innhold

De fleste tiltakene fjernes i morgen: – Nå skal vi tilbake til en normal hverdag

Norge gjenåpnes lørdag klokka 16. – Nå kan vi leve så å si som vi gjorde før pandemien rammet oss, sier Erna Solberg på fredagens pressekonferanse. Men du kan få bot om du bryter isolasjonskrav.

pressekonferanse om koronasituasjonen.

Erna Solberg og Bent Høie ga hverandre en gjenåpningsklem, og folket en gladmelding, under fredagens pressekonferanse.

Foto: Ali Zare / NTB

Gladmeldingen fra statsministeren kommer etter 561 dager med pandemirestriksjoner.

– Nå kan vi leve så å si som vi gjorde før pandemien, men jeg tror ikke alt blir som før, sier Solberg.

Statsministeren sier hun tror korona vil prege oss resten av livet, på godt og på vondt.

– Vi har lært hvor sårbare vi her, og hvor mye vi kan få til når vi står sammen, sier Solberg under regjeringens pressekonferanse fredag.

– Vaksinasjonen har i stor grad tatt brodden av pandemien, sier Erna om beslutningen om å åpne Norge.

I en «Normal hverdag med økt beredskap» gjelder blant annet dette fra i morgen:

  • Meterkravet avvikles
  • Restriksjoner knyttet til arrangementer og sammenkomster oppheves
  • Innslippsstopp og krav om bordplassering på serveringssteder forsvinner
  • Fortsatt krav om at man skal isolere seg hvis man har covid-19
  • Trafikklysmodellen er utgangspunkt når det gjelder smittevern i skoler og barnehager
  • Det anbefales at uvaksinerte som bor sammen med en som er blitt smittet, tester seg eller går i karantene. Det gjelder uavhengig av om man får symptomer eller ikke. Andre uvaksinerte nærkontakter trenger ikke å gå i karantene, men bør ta en test

– Jeg føler meg lettet og glad. Jeg har egentlig visst at dette kunne skje ganske lenge, men dette føles godt, sa Solberg til NRK etter pressekonferansen.

Ga hverandre gjenåpningsklem

Under pressekonferansen sa Solberg at over 90 prosent av dem over 18 år har fått første dose. Hun forventer at de vil være fullvaksinerte innen et par uker.

– Da skolene åpnet i august økte smitten kraftig. Vi nådde en topp med 10.000 smittede i september, men tallene går nå raskt nedover. Antallet innlagt på sykehus har også flatet ut. De aller fleste kommuner opplever at de har kontroll på situasjonen, sier statsministeren.

Blant annet slipper utelivet restriksjoner som innslippsstopp klokken 24. Krav om bordservering forsvinner også.

– Du må øve på movesene dine. For i morgen er det lov å slå seg løs på dansegulvet, sier en munter statsminister.

På spørsmål om det var mulig å få se en klem mellom statsministeren og helseminister Bent Høie klemte de avgående regjeringsmedlemmene til på pressekonferansen.

Kan få bot ved regelbrudd

Solberg påpeker at koronaviruset fremdeles blant oss, og at noen vil fortsatt bli smittet og syke.

– Som samfunn må vi lære oss og leve med viruset. Det er derfor viktig at de som ikke er vaksinert, fordi de ikke har ønsket det, nå vaksinerer seg.

Solberg understreket også viktigheten av å teste seg ved symptomer. Vi beholder rådene som å hoste i albuen og vaske hendene, sier Solberg.

Hvis du blir smittet med korona, må du isolere deg for å unngå å smitte andre. Det vil ikke være en anbefaling, men en regel som du kan få bot for å bryte.

På spørsmål om hva som skal til for endring i de nasjonale reglene etter gjenåpningen sier Solberg at vi ikke er ferdig med pandemien.

– Om vi får et smitteutbrudd med en mutasjon vaksinene ikke hjelper mot, må vi på nytt inn med nasjonale regler. Budskapet er derfor at vi ikke er ferdige med pandemien. Vi er ikke ferdige med pandemien før verden er ferdig med den, sa den avtroppende statsministeren.

Restriksjoner kan bli innført igjen

Helseminister Høie understreket at tommestokken er i beredskap og at restriksjoner kan bli innført senere.

– Vi går til en normal hverdag, men det kan endre seg. Nye virusmutasjoner eller stor samlet belastning av helsetjenestene kan endre situasjonen. Vi er i beredskap.

Høie åpnet opp om at det siste året har vært krevende, men også givende. Han takket det norske folk for innsatsen under pandemien.

– Vi har fått sett hva som bor i oss som land. Det har vært oppturer og nedturer. I februar var det særlig tøft, da deltavarianten kom og vaksineleveransene var uforutsigbare. Den tiden var nesten like mørk som 12. mars.

UDs globale reiseråd fjernes

Reiserådet som fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til land utenfor EU/EØS, Storbritannia og Sveits, forlenges ikke når det utløper 1. oktober.

– Det er ikke lenger grunnlag for et slikt globalt reiseråd. Vi går nå tilbake til å gjøre en vurdering av om hvert enkelt land skal ha reiseråd, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Barn under 18 år skal ikke ha karanteneplikt ved innreise. De skal likevel oppfordres til å teste seg med PCR eller antigen hurtigtest tre døgn etter ankomst og barns testplikt på grensen opprettholdes.

Det åpnes også for at alle EØS-borgere, inkludert folk fra andre land som er bosatt i EØS, kan komme inn til Norge.

Det samme gjelder folk som bor i Storbritannia og Sveits, samt alle utlendinger som bor i såkalte lilla land kan komme inn til Norge.

– Dette er viktig særlig for næringslivet, som lenge ikke har fått inn nødvendig arbeidskraft, sier justisminister Monica Mæland.

Tilbake til normalen for barna

– Endelig kan vi begynne å leve som normalt igjen. Det er veldig gode nyheter for alle som går i eller jobber i barnehage og skole. Barn blir svært sjelden alvorlige syke dersom de blir smittet. Nå som den voksne befolkningen i stor grad er vaksinert, og en stadig økende andel ungdom får vaksine, er det ikke lenger nødvendig med strenge tiltak i samfunnet, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Melby påpeker også at endringer kan komme raskt dersom smittesituasjonen tilsier det.

– Vi mener det er trygt å fjerne tiltak, men vi vil følge med og gjøre eventuelle endringer raskt.

Under pandemien innførte regjeringen midlertidige unntak fra fraværsreglene i ungdomsskolen og videregående skole. Disse unntakene oppheves fra 11. oktober.

Innreiserestriksjonene fjernes gradvis

I en «Normal hverdag med økt beredskap» vil regjeringen fjerne innreisetiltakene gjennom tre faser. Den første fasen starter lørdag 25. september kl. 16.

– Vi fjerner kravet om at man må ha negativ test før man kommer til Norge. Man må likevel ta en test på grensen, om man kommer fra et område med høy smitte, eller om man ikke har koronapass, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Nå skal vi også åpne flere grensepasseringer, i takt med at kommunene får på plass teststasjoner, opplyser Mæland videre.

I grensekontrollen vil politiet ta stikkprøver.

– Det vil medføre kortere køer – det er bra. Dette innføres også fra 16.00 i morgen, sier justisministeren.

– Vi har levd lenge med strenge tiltak på grensene. Dette har vært viktig for å bekjempe importsmitte. Når vi nå går over til en normal hverdag, legger regjeringen opp til en gradvis nedtrapping. Dette vil skje under nøye overvåking, sier Mæland.

Helsemyndighetene anbefalte gjenåpning

Tidligere fredag ble det kjent at Helsedirektoratet og FHI vil anbefale regjeringen å gå videre i gjenåpningsplanen de kaller «Normal hverdag med økt beredskap».

Helsemyndighetene mener at det rundt månedsskiftet vil være mulig å lette på de fleste koronatiltakene.

«Det er nå kontroll med epidemien i Norge», skriver Folkehelseinstituttet i sin oppsummering.

Anbefalingen kommer kort tid før regjeringens pressekonferanse fredag.

«Det er de neste ukene liten risiko for at epidemien skal komme ut av kontroll, gi uakseptabel sykdomsbyrde eller true helsetjenestenes behandlingskapasitet», skriver Helsedirektoratet og FHI i det faglige grunnlaget de har levert til regjeringen.

Det vil fortsatt være smittevernråd og anbefalinger etter en gjenåpning.

Disse vil ligne på de generelle anbefalingene som gjelder for andre luftveisinfeksjoner, som å holde hendene rene og holde oss hjemme når vi er syke.

Helsemyndighetene anbefaler også at innreiserestriksjoner og innreisetiltak gradvis trappes ned.

FHI vil fjerne innreiserestriksjoner i fire faser. Den første fasen kan iverksettes raskt, mens den neste fasen kan vurderes etter tre til fire uker.

Tilstrekkelig kapasitet i helsetjenesten

Den siste fasen av gjenåpningen av samfunnet skal innføres når vaksinasjonsgraden er høy nok – og trykket på helsevesenet kontrollerbart.

Nå viser reproduksjonstallet at smittetrenden går ned. Samtidig er stadig flere nordmenn vaksinert.

Torsdag hadde 76,2 prosent av befolkningen fått første dose, mens 66,5 prosent av befolkningen var fullvaksinerte.

For befolkningen over 18 år er andelen henholdsvis 90,5 og 83,4 prosent.

I sin anbefaling om gjenåpning til regjering skriver Helsedirektoratet at over 90 prosent av kommunene nå melder om tilstrekkelig kapasitet i helsetjenesten.

Fredag var 96 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på fire pasienter fra dagen før.

Øyafestivalen

Fra lørdag kan konserter og festivaler slippe inn flere folk.

Foto: Audun Braastad / NTB

«Vi mangler ikke vaksiner og vaksinasjon med mRNA-vaksiner beskytter bedre enn forventet», skriver Helsedirektoratet.

Helsemyndighetene understreker dog at deres anbefaling kan revurderes.

«Helsedirektoratet og FHI tar forbehold om at situasjonen ikke forverres betydelig de nærmeste ukene. Ved en eventuell uheldig utvikling kan avgjørelsen måtte revurderes», skriver de i grunnlaget.

FHI og Helsedirektoratet understreker at kommunene fortsatt må prioritere vaksinasjon mot både koronavirus og influensa, og at noen råd og tiltak anbefales videreført.

Disse tiltakene er smittevernrådene, isolasjon av smittede, nedjustert TISK, trafikklysmodellen i skoler og barnehager og beskyttelse av sårbare grupper.

AKTUELT NÅ